27°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C

10.07.2024 / 17:00 BiH - Federalni ministar

Delić potpisao ugovore za projekte udruženja osoba s invaliditetom i javnih kuhinja u FBiH

Delić potpisao ugovore za projekte udruženja osoba s invaliditetom i javnih kuhinja u FBiH
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je danas u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu ugovore sa predstavnicima udruženja osoba s invaliditetom i javnih kuhinja o dodjeli sredstava po osnovu Javnog poziva za finansiranje projekata udruženja osoba s invaliditetom, javnih kuhinja i sigurnih kuća u Federaciji BiH za 2024. godinu, iz prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Sredstva se dodjeljuju nakon provedenog Javnog poziva, putem kojeg je od ukupno 191 zaprimljene aplikacije, 145 formalno pravno ispravnih aplikacija, uspješno ocijenjena 91 aplikacija.

- Danas smo potpisali ugovore o dodjeli sredstava sa 80 predstavnika udruženja i organizacija osoba s invaliditetom u ukupnom iznosu od 633.678,41 KM i 11 predstavnika javnih kuhinja u ukupnom iznosu od 160.000 KM. Prijava sigurnih kuća po tom pozivu nije bilo, a sredstva za rad sigurnih kuća obezbjeđena su transferom u budžetu Ministarstva koji je ove godine povećan - izjavio je Delić.

Prema njegovim riječima, cilj implementacije tih sredstava je pružiti podršku i osnažiti rad organizacija osoba s invaliditetom i javnih kuhinja, u smislu zadovoljavanja njihovih potreba i poboljšanja životnih uslova i rada njihovih organizacija, u svrhu što boljeg zastupanja interesa te populacije u društvu, kao i omogućiti ravnotežu njihovog položaja.

Predstavnici udruženja osoba s invaliditetom i javnih kuhinja, sa kojima su danas potpisani ugovori o dodijeljenim sredstvima, izrazili su zahvalnost ministru za dosadašnju saradnju i punu podršku za nastavak saradnje, - istaknuto je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo