24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

10.07.2024 / 18:25 BiH - Jednoglasno

Adnan će imati priliku za život: Dom naroda usvojio izmjene zakona o transplantaciji

Adnan će imati priliku za život: Dom naroda usvojio izmjene zakona o transplantaciji
Foto: Ilustracija
Životna priča mladića Adnana Šemića danas je promijenila nakaradne zakonske regulative koje su u Federaciji Bosne i Hercegovine vladale po pitanju transplantacije organa i tkiva. 

Nakon Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, večeras je, na hitnoj sjednici, i Dom naroda federalnog parlamenta usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja po hitnom postupku. Svi delegati su glasali za, nije bilo suzdržanih, niti glasova protiv.

Vanredne sjednice oba doma uslijedile su nakon priče koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, mladića Adnana Šemića iz Mostara, koji ima Wilsonovu bolest, zbog čega mu je potrebna hitna transplantacija jetre.

Iako je našao donora, nije mu bilo omogućeno uraditi transplantaciju jer nisu u krvnom sredstvu, kako predviđa trenutni zakon.

Podsjećamo, zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH Dragan Mioković, je saopštio kako će, nakon sjednice Doma naroda, Zakon potpisati i predsjednica Federacije BiH, kao i to da su zastupnici već ostvarili kontakt sa Službenim novinama FBiH i imaju uvjeravanja od njih da će Zakon biti operativan u petak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo