14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

12.07.2024 / 08:52 Dijaspora - MVP BIH

Konaković: Intenzivna komunikacija i saradnja sa bh. dijasporom u SAD-u

Konaković: Intenzivna komunikacija i saradnja sa bh. dijasporom u SAD-u
Foto: FENA

Velika je zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Saint Louisu, najveća u Sjedinjenim Američkim Državama i sa njima imamo intenzivne kontakte i saradnju – izjavio je za Fenu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, koji će u okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, od 11. do 13. jula, posjetiti i Saint Louis.

Konaković je rekao da će se tom prilikom susresti sa predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore, te posjetiti Bosanski islamski centar Saint Louis.

Također će prisustvovati obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici pored Sebilja u St. Louisu, te tradicionalnoj šetnji u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Predviđeno je i učešće šefa bh. diplomatije u panel diskusiji u Udruženju preživjelih srebreničkog genocida.

- Razgovarat ćemo sa ljudima, predstavnicima udruženja i susresti se sa velikim brojem naših Bosanaca i Hercegovaca. Ja znam koliko njima znači prisustvo visokih dužnosnika iz BiH i nama je zadovoljstvo da sa se susretnemo sa našom dijasporom, da ih informišemo o procesima, dešavanjima i da čujemo od njih neke savjete, kritike , iskustva. Takvi susreti su uvijek dobrodošli – rekao je Konaković za Fenu.

Nakon toga, kako je dodao, putuju u Atlantu gdje će se susresti sa Bosancima i Hercegovcima koji tamo žive.

- Podsjećam da smo odmah nakon dolaska imali u Merilendu sastanak sa jednom našom vrijednom ekipom vijeća koje je organizovano zajedno sa državom Merilenda da radi na implementaciji zajedničkih projekata i taj dio je vrlo intenzivan koji se odnosi na našu komukaciju sa Bosancima i Hercegovcima u SAD-u - rekao je Konaković.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo