13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

12.07.2024 / 21:21 Tenis - Wimbledon

Đoković savladao Musettija i osigurao finale protiv Alcaraza

Đoković savladao Musettija i osigurao finale protiv Alcaraza
Foto: Wimbledon

Novak Đoković se plasirao u finale Wimbledona nakon što je sjajnom igrom sa 6:4, 7:6, 6:4 pobijedio Lorenza Musettija.

Srbin će u nedjeljnom finalu igrati protiv Carlosa Alcaraza, koji je u četiri seta pobijedio Danila Medvedeva. Alcaraz i Đoković će drugu godinu zaredom igrati u finalu Wimbledona, a lani je pobijedio Španac.

Lorenzo Musetti, 22-godišnji 25. igrač svijeta, odigrao je jako dobar meč, ali kao toliko puta do sada Đoković je bio konstantan, s tek minimalnim padovima. U ključnim trenucima bio je manje-više bezgrešan, a kad je takav, onda ga je najčešće nemoguće pobijediti.

U prvom setu napravio je brejk za 4:2 i kod 5:3 je imao 40:15 na svoj servis. No, Musetti mu je uspio oduzeti servis i vratiti se u set, ali je već u sljedećem gemu Đoković napravio brejk i poveo 1:0.

Musetti je na početku drugog seta poveo 2:0, ali ga nije uspio predugo zadržati. Đoković se vratio na 3:3, imao je set loptu na 6:5, koju je Musetti spasio, ali je tie-break odigrao savršeno. Dobio ga je 7:2 i bilo je sasvim jasno da povratka za Italijana više nema jer je Đoković zadnji put na Grand slamu izgubio nakon vodstva 2:0 davne 2010. godine.

U prvom gemu trećeg seta opet je napravio brejk i onda je bilo jasno da bi se čudo moralo dogoditi da se Musetti vrati. Malo čudo se ipak dogodilo kod Đokovićevog vodstva 5:3 kad je na servis Italijana imao 0:40.

No, Musetti se vratio, onda je imao još jednu brejk loptu u sljedećem gemu, ali Đoković mu nije dopustio da se vrati i uspio je privesti meč kraju. U nedjelju će igrati protiv Carlosa Alcaraza.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo