13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

15.07.2024 / 10:00 Regija - SANU matrica

Paklene laži ne mogu sakriti istinu: Srbija izvor problema u regiji

Paklene laži ne mogu sakriti istinu: Srbija izvor problema u regiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u prošlosedmičnom obraćanju naciji prezentovao detaljan plan napada zemalja iz regiona na Srbiju. Vučić je rekao da se plan odvija u pet tačaka, a da je krajnji cilj "kraj Srbije".

U tom kontekstu Vučić je pominjao zavjere Sarajeva, Podgorice, Zagreba, Prištine … No, činjenice govore suprotno suludim tvrdnjama predsjednika Srbije.

Srbija je u prethodnih desetak godina, pod Vučićevom vlašći, bila i ostala izvor nestabilnosti u regionu. Konkretnih primjera je mnogo. Jedan je iz jula 2015. godine, kada je MUP Srbije u Srebrenicu poslao desetine pripadnika bez obavještavanja bh. strane, ali i pripadnika navijačkih grupa s njima. Tog 11. jula, prvi put je zabilježen incident u Potočarima.

Ili za primjer, 24. septembra 2023. godine, u selu Banjska ubijen je kosovski policajac, poslije čega je uslijedila akcija specijalnih jedinica Kosovske policije usmjerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska. U akciji su ubijena trojica Srba, a bivši potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe odgovornost za dešavanja u Banjskoj te utočište našao u Srbiji.

Uz navedeno, državni udar u Crnoj Gori, prisustvo i hapšenje pripadnika BIA-e u Sobranju tadašnje Makedonije, samo su neki od konkretnih primjera direktne umješanosti Srbije u incidente štirom regiona. S druge strane, ne postoji zabilježen slučaj u kojem je služba neke od država regiona, sudjelovala u slučaju ili djelovala na području Srbije.

U svom komentaru na posljednji istup Vučića, dekan FPN u Sarajevu Sead Turčalo navodi da je ono što je 1988. godine bila rubrika "Odjeci i reagovanja" u beogradskoj Politici, u kojoj se manipuliralo historijskim činjenicama i proizvodio neprijatelj te mobilisalo protiv tog imaginarnog protivnika, danas je postao dominantan broj medija u Srbiji koji uživo prenose predstave predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića.

“Te predstave naveliko šire laž da su za sve nedaće koje su snašle Srbiju odgovorni drugi – Albanci, Bošnjaci – te uvjeravaju građane Srbije da su oni žrtve međunarodnih i inih zavjera koje imaju za cilj eliminaciju Srbije i njeno brisanje s lica zemlje”, mavodi Turčalo.

Dodaje da konstruiranjem takvih stereotipa punih mržnje od strane prvog čovjeka te države, koji se diseminiraju putem većine medija, polažu se emocionalni temelji za izazivanje nasilja nad onima koje vođa targetira.

“Dok predsjednik Srbije širi najgore dezinformacije i prikazuje ih kao provjereno istinite, mediji njihovim prenošenjem stvaraju situaciju koja nema ništa zajedničko sa realnošću. Ove laži kale revanšizam traumatiziranog gubitnika iz Palate Srbije prema izmišljenim neprijateljima, dok istovremeno potiču mržnju i nasilje prema Drugima kod onih koji se poistovjećuju s tim narativom”, navodi Turčalo i postavlja pitanje - Šta zapravo radi Aleksandar Vučić pretvarajući ogromnu većinu medijskog prostora u Srbiji u “Odjeke i reagovanja” iz perioda 1988-1991 čiji je on jedini autor?

“On stvara i osnažuje "kulturu mržnje" nastojeći da ponavljanjem negativnih stereotipa i dezinformacija o drugima gradi društvo koje će opravdavati nasilje prema označenim neprijateljima. Istovremeno, koristi figuru neprijatelja (Albanaca, Bošnjaka, Zapada) da bi kanalizirao frustracije i strahove populacije, skrećući pažnju s unutrašnjih problema. Kroz sistematsku upotrebu medija za širenje ideologije i manipulaciju javnim mnijenjem nastoji da laži postanu dio općeprihvaćenog narativa”, kaže Turčalo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo