13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

17.07.2024 / 11:39 Ljepota i Zdravlje - Korisni savjeti

Zdravlje na visokim temperaturama: Kako rashladiti tijelo prirodnim metodama

Zdravlje na visokim temperaturama: Kako rashladiti tijelo prirodnim metodama
Foto: Ilustracija
Kada temperature porastu, možete jednostavno da uključite klima-uređaj, ako ga imate.

Ali ovaj energetski intenzivan način održavanja niske temperature u prostoriji, ljudskom organizmu remeti prirodnu sposobnost da se prilagodi spoljašnjim temperaturama. Ova nagla promjena može poništiti sve pozitivne efekte vremena provedenog u klimatizovanim uslovima.

Dakle, šta možete da uradite ako želite da se ohladite na zdrav način? Za početak, vrijeme je da preispitate svoj meni i navike u ishrani i uvedete neke nove namirnice – one koje će rashladiti vaše tijelo iznutra.

Kada je samo tijelo već zagrijano, posljednja stvar koja mu je potrebna je topla, kisela i slana, masna i teška hrana. Zato izbjegavajte đumbir, kajensku papriku, beli luk, luk, čili, kari, sir, kajmak, alkohol, kafu i crni čaj jer oni izuzetno zagrijavaju tijelo.

Takođe, recite ne i ledenim pićima jer remete probavni sistem. Na primjer, kada uz ručak popijete ledeni čaj, gasite digestivne "vatre" neophodne za uravnoteženo funkcionisanje varenja. Radije pijte napitke na sobnoj temperaturi, bolje će se apsorbovati u tijelu i brže će utoliti žeđ.

Hrana koja hladi organizam

Ljeti se u ishrani preporučuju slatki, gorki i trpki ukusi jer rashlađuju. Dobri primeri su ghee maslac i kokosovo ulje jer hidriraju i hlade tijelo iznutra.

Sezonsko voće (breskve, lubenice, trešnje) je savršen izbor, kao i sezonsko povrće (krastavci, slatki krompir, brokoli, zeleno lisnato povrće, tikvice, boranija). Ovo vrijeme je idealno i za zelene sokove i sirovu hranu uopšte jer je energetski veoma hladno.

Čajevi za rashlađivanje

Nana

Osim što blagotvorno djeluje na mučninu, loše varenje i nadimanje, idealan je za "hlađenje" organizma iznutra. Pored šoljice toplog ili mlakog čaja (koji izaziva manje znojenje), slane i slatke ljetnje salate obogatite listićima nane.

Matičnjak

Od šake svježih listova i jednog litra vode napraviti čaj, a kada se ohladi dodati sok od jednog limuna i zaslađivač po želji. Svježi listovi matičnjaka mogu se koristiti i u kuvanju, za aromatiziranje pudinga, sladoleda, voća i zelenih salata.

Hibiskus

Ovaj cvijet je veoma osvježavajući, a pun je antioksidanata i vitamina C, koji nam je posebno potreban ljeti. Čaj od hibiskusa, koji se često miješa sa šipkom, rashlađuje telo, pa se koristi ne samo tokom ljetnjih vrućina, već i kod tegoba sa povišenom temperaturom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo