14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

20.07.2024 / 22:00 Svijet - Proizveden van SAD-a

Tenk K2 Crni Panter bi mogao biti najbolji na svijetu

Tenk K2 Crni Panter bi mogao biti najbolji na svijetu
Screenshot: X
Južnokorejski glavni borbeni tenk (MBT) K2 Crni Panter izdvaja se kao jedno od najnaprednijih oklopnih vozila globalno, parirajući zapadnjačkim modelima kao što su M1 Abrams, Leopard 2, i Challenger 2. Neki su stručnjaci nazvali ovaj tenk najboljim na svijetu, iako tako ne misle svi, piše National Interests.

Dizajn ovog tenka potpisuje Hyundai Rotem, a opremljen je je topom glatke cijevi kalibra 120 mm L55 koji se u Južnoj Koreji proizvodi po licenci nemačkog Rheinmetalla, automatskim punjačem i naprednim kompozitnim oklopom, što mu povećava sposobnost preživljavanja u borbi i efikasnost.

Najnovija poboljšanja u okviru verzije K2 PIP uključuju poluaktivnu jedinicu za suspenziju, sistem visoke rezolucije za skeniranje terena i neeksplozivni reaktivni oklop. Južna Koreja je 2023. odobrila sporazum u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara za proizvodnju dodatnih količina tenkova K2, jačajuću svoje vojne sposobnosti.

Najbolji južnokorejski borbeni tenk

Dok su zapadni tenkovi poput američkog M1 Abramsa, njemačkog Leoparda i britanskog Challengera na prvom mjestu kada se razmišlja o sofisticiranim oklopnim vozilima, južnokorejski glavni borbeni tenk K2 Crni Panter nije inferiorniji ni od jednog od njih. Zapravo, ova serija tenkova vjerovatno je bolja od nekih tenkova naprednijeg ranga.

Tenkovsko ratovanje važan je dio aktuelne ruske invazije na Ukrajinu, što primorava nacije da razmotre finansiranje novije verzije postojećih MBT-a ili uvođenje potpuno novih sistema. Seul je 2023. odobrio proizvodnju dodatnih količina tenkova Crni Panter u okviru sporazuma vrijednog 1,5 milijardi dolara, primijetivši da „nabavkom dodatnih tenkova K2 kroz ovaj projekat [mi] očekujemo da će oni umnogome doprinijeti poboljšanju sposobnosti manevarskog korpusa za ofanzivno manevarsko ratovanje.“

Historija moćnog tenka

Serija K2 prvi put je osmišljena prije deset godina kao dio napora Južne Koreje da zaštiti domaću proizvodnju za vrijeme rata i da ograniči oslanjanje na strane saveznike kada je riječ o modernim sistemima oružja. Dok se Seul u početku fokusirao na razvoj modificirane varijante američkog M48 MBT-a, na kraju je promijenio smjer i počeo raditi na potpuno novom domaćem prototipu. Hyundai Rotem dizajnirao je K2 Crni Panter od nule za vojsku Republike Koreje.

Kao francuski Leclerc, K2 ima automatski utovarivač smješten na kupoli. Opremljen je topom glatke cijevi kalibra 120 mm L55 koji se u Južnoj Koreji proizvodi po licenci nemačkog Rheinmetalla. Top navodno može ispaliti približno 10-15 projektila u minuti i može koristiti širok raspon municije, uključujući sve standardne NATO tenkovske projektile. Kako je detaljno objašnjeno u časopisu Military Watch, ovaj sistem može odmah detektovati, odabrati i napuniti odgovarajući tip i količinu municije.

Možda najveći adut Crnog Pantera jeste njegov napredni kompozitni oklop, koji mu daje nivo izdržljivosti bez premca. Ovaj tenk posjeduje i sistem za upozoravanje na projektile i druge napredne senzore koji poboljšavaju njegov performans u borbi.

Predstavljanje verzije K2 PIP

Kako bi zadržala prednost nad konkurentima, serija Crni Panter tokom godina je dobila ozbiljne poboljšane verzije. Najnovija verzija, K2 PIP obiluje snagom. Kako je to naveo Army Recognition, nova verzija tenka sadrži poluaktivnu jedinicu za suspenziju, sistem visoke rezolucije za skeniranje terena i neeksplozivni reaktivni oklop.

Drugi noviji modeli K2 proizvedeni u prošloj godini „opremljeni su ‘hibridnim pogonskim paketom’ koji se sastoji od RENK mjenjača i motora koji je razvio Doosan Infracore, s obzirom na to da je domaći automatski mjenjač koji je razvio S&T Dynamics podbacio na testovima izdržljivosti“, kako se navodi u izvještaju Administracije za program nabavke odbrambene opreme , navodi The National Interest.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo