14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

20.07.2024 / 23:16 Politika - Ministar odbrane BiH

Helez pozdravio odluku o nedolasku MUP-a Srbije u BiH: Tražio bih intervenciju EUFOR-a...

Helez pozdravio odluku o nedolasku MUP-a Srbije u BiH: Tražio bih intervenciju EUFOR-a...
Zukan Helez / Arhiv
Ministar odbrane BiH Zukan Helez, oglasio se nakon što je ministar unutrašnji poslova Srbije, Ivica Dačić, saopštio kako ipak neće doći do dolaska srbijanskih policajaca u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Helez je pozdravio odluku Dačića o povlačenju odluke o dolasku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na teritoriju BiH.

"U slučaju kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, na način da naoružani pripadnici policije strane zemlje ulaze na teritoriju i u pravni sistem BiH, zatražio bih intervenciju komandanta EUFOR-a i predstavnika NATO štaba u Sarajevu. Također, policijske agencija za provođenje zakona u BiH su nadležne da spriječe ulazak stranih policijskih formacija”, napisao je Helez.

Naveo je da je odluka o slanju policijskih službenika iz Srbije u BiH podigla tenzije u odnosima dvije zemlje, te da je ovo pravi način za smirivanje tih tenzija.

"Policijska saradnja država tokom turističke sezone, tokom koje države šalju svoje pripadnike da pomognu prvenstveno turistima zemlje iz koje dolaze, sasvim je normalna i zajednička saradnja dviju zemalja. Po ovom pitanju i slično jedna država ne može sarađivati sa unutrašnjim uređenjem druge države, niti Republika Srbija može sarađivati sa bosanskim entitetom RS. Pozivam Dačića da uz veliko poštovanje uspostavi policijsku saradnju između dvije ravnopravne države, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Građani Bosne i Hercegovine zainteresovani su za uspostavljanje saradnje sa građanima Srbije u svim oblastima uz puno međuobnog poštovanja, kao što je to potrebno dobrim susjedima", zaključio je Helez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo