14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

21.07.2024 / 09:42 Svijet - Ilham Aliyev

Predsjednik Azerbejdžana uzdrmao regiju: Mogli bismo izvoziti plin preko Ukrajine

Predsjednik Azerbejdžana uzdrmao regiju: Mogli bismo izvoziti plin preko Ukrajine
Ilham Aliyev (Foto: Arhiv)
Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je kako su se Ukrajina i Evropska unija obratile njegovoj državi da snabdjeva Evropu prirodnim plinom preko Ukrajine nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine, prenosi agencija Tanjug.

“Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom i čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdijevanja. Pomoći ćemo ako možemo”, rekao je azerbejdžanski čelnik na konferenciji za novinare, javlja Bloomberg.

Ilham Aliyev je istakao da će proizvodnja plina u njegovoj državi porasti zahvaljujući novim i postojećim projektima u Kaspijskom moru.

Azerbejdžan je 2022. godine potpisao memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom sa namjerom da udvostruči svoj izvoz plina u Evropu na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine.

“Država se kreće ka cilju. Izvoz u Evropu će se ove godine povećati na blizu 13 milijardi kubnih metara sa 11,8 milijardi kubnih metara u 2023. i osam milijardi kubnih metara u 2021. Zalihe će biti poslate kroz takozvani lanac plinovoda Južnog gasnog koridora koji povezuje Azerbejdžan sa Evropom preko Gruzije i Turske”, naveo je Aliyev

Evropska unija je pokušala odustati od ruskog plina od početka invazije na Ukrajinu, ali ga neke evropske države nastavljaju dobijati kroz plinovod koji prelazi Ukrajinu.

Aliyev je napomenuo da će države poput Austrije i Slovačke biti u “ozbiljnim problemima” ako prestanu isporuke ruskog plina preko Ukrajine jer će morati platiti “stotine i stotine miliona više da bi kupovale plin odnekud”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo