14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

21.07.2024 / 22:46 Muzika i Film - Foto

Otvoren 5. OFF Pro Film Market: Zemlja u fokusu Francuska

Francuska Ambasada u BiH glavni je sponzor ovogodišnjeg industry programa Festivala, zahvaljujući čijim sredstvima se financira većina aktivnosti u ovom programu.

U sklopu 16. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo, večeras je u galeriji Manifesto otvoren 5. OFF Pro Film Market, industrijska inicijativa festivala za razvoj kratkog filma.


Program su otvorili direktor OFF Pro Film Marketa Hanis Bagashov i ataše za kulturu Republike Francuske za regiju Balkana Laëtitia Kulyk. Ovogodišnji OFF Pro Film Market donosi tri dana sesija i programa posvećenih industriji, a brojni gosti iz Evrope i regije sudjelovat će u diskusijama i radionicama.

U sklopu OFF Pro Film Marketa održava se i OFF Co pro market, namijenjen razvoju kratkog filma. Co-pro market ove godine donosi 12 projekata koji se takmiče za koprodukcijska sredstava, nagradu distribucijske strategije koju je obezbijedila Gorila Distribution Italija te nagradu Manaki Brtohets Film Festivala. Ukupna vrijednost nagrada je 15.000 EUR.

Inače, Francuska Ambasada u BiH glavni je sponzor ovogodišnjeg industry programa Festivala, zahvaljujući čijim sredstvima se financira većina aktivnosti u ovom programu.

Sesije koje se na rasporedu 22., 23. i 24. jula fokusirane su na razvoj i promociju kratkog filma te promociju zelenih politika u filmskoj produkciji sa ciljem smanjenja budžeta i racionalne potrošnje.

Ovogodišnji OFF Pro Film Market je najveće izdanje industry programa OFF-a ikada, koji će okupiti na desetine producenata i distributera iz cijele Evrope koji će u Sarajevu dogovarati koprodukcije te potencijalne saradnje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo