14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

22.07.2024 / 10:08 Kultura - U romantičnom ambijentu

Održan prvi koncert sopranskih arija ansambla 'SA Sinfonietta' u Sarajevu

Održan prvi koncert sopranskih arija ansambla 'SA Sinfonietta' u Sarajevu
Foto: Strings Attached Sinfonietta
Prvi koncert sopranskih arija ansambla "SA Sinfonietta" održan je sinoć u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH gdje je publika imala priliku uživati u romantičnom ambijentu, u zelenoj oazi avlije historijskog zdanja u centru grada.

Na koncertu su nastupile sopranistkinje Aida Čorbadžić i Melisa Hajrulahović-Tomić, violinista Marko Simović, violinistkinje Tamara Arsovski i Alma Dizdar, violistkinja Aida Deljkić i violončelistkinja Belma Alić.

Program je obuhvatio neka od najpoznatijih i najljepših djela iz bogatog opusa dva genija umjetničke muzike, Georga Fiedricha Händela i Wolfganga Amadeusa Mozarta. Za bis, ansambl SA Sinfonietta je izveo Duetto buffo di due Gatti za dva soprana i gudače Gioachina Rossinija, što je dodatno oduševilo prisutne.

Pored domaće publike, koncertu su prisustvovali i inostrani gosti grada Sarajeva, koji su velikim aplauzom i ovacijama nagradili izvođače. Sljedeći, drugi koncert projekta "Večeri sopranskih arija" bit će održan 3. augusta.

Projekat "Večeri sopranskih arija" realizuje se uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao dio programa Sarajevo Summer Festa 2024, saopćeno je iz Udruženja "Strings Attached Sinfonietta".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo