14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

22.07.2024 / 21:42 Svijet - Iz Budimpešte u Brisel

EU odustala od sastanka u Mađarskoj zbog njenog stava o ratu u Ukrajini

EU odustala od sastanka u Mađarskoj zbog njenog stava o ratu u Ukrajini
Foto: Arhiva
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell oduzeo je danas Mađarskoj ulogu domaćina sastanka ministara vanjskih poslova EU-a zbog stava Budimpešte prema Rusiji oko rata u Ukrajini.

Borrell je rekao da će se sastanak planiran u Budimpešti krajem augusta sada održati u Briselu, nakon što je mađarski premijer Viktor Orban posjetio Moskvu i Peking bez podrške EU, a njegova vlada je označila politiku EU kao "proratnu".

"Moramo poslati signal, čak i ako je to simboličan signal", rekao je Borrell novinarima u Briselu nakon posljednjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU prije ljetne pauze.

Orban je započeo svoju samozvanu mirovnu misiju, koja je uključivala posjetu američkom republikanskom predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu, samo nekoliko dana nakon što je Mađarska 1. jula preuzela rotirajuće predsjedavanje EU od 27 zemalja.

Na sastanku u ponedjeljak, mnogi ministri vanjskih poslova Evropske unije izrazili su snažnu osudu stava Budimpešte direktno svom mađarskom kolegi Peteru Szijjartu, prema zvaničnicima.

"Ovo je bilo vrlo jasno i ponovljeno na način koji nije ostavljao mjesta sumnji", rekao je portugalski ministar vanjskih poslova Paulo Rangel.

Mnoge zemlje EU smatraju da je Mađarska preblizu Moskvi, potkopavajući napore EU da politički i diplomatski izoluje Rusiju zbog njene invazije na Ukrajinu. Mađarska kaže da pokušava donijeti mir Ukrajini što je prije moguće.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo