23.07.2024 / 13:49 Zanimljivosti - Vizualna iluzija

Novi arhitektonski biser Tirane: Inspirisan baletom i Klimtovim 'Poljupcem'

Novi arhitektonski biser Tirane: Inspirisan baletom i Klimtovim 'Poljupcem'
Foto: OODA

U glavnom gradu Albanije, Tirani, gdje će niz novih tornjeva uskoro transformisati horizont, arhitekti su otkrili planove za novi dvostruki neboder koji će se elegantno savijati poput baletnog pliea (pregib koljena u baletu) ili ljubavnika koji se naginje za poljubac.

To su bile dvije vizualne reference za Bond Tower, stambenu zgradu i hotel sa 50 spratova koji se čini da vara oko. Dizajniran od strane portugalske arhitektonske firme OODA, neboder će imati dvije povezane strukture koje se nježno razdvajaju prije nego se ponovo spoje, dajući mu izobličen efekt, piše CNN.

Stanari će boraviti na jednoj strani, a gosti hotela na drugoj, sa poslovnim prostorima i maloprodajom na nekoliko spratova. Planine koje okružuju grad bit će vidljive kroz negativan prostor između zgrada, objasnio je Diogo Brito, partner u OODA.

Smješten na uglu glavne avenije, silueta Bond Towera se mijenja zavisno od smjera iz kojeg mu se prilazi, dodao je.

„Pronašli smo ovu ideju o plesu između ova dva volumena... poput nježnog susreta na uglu“, rekao je Brito u telefonskom intervjuu za CNN. „Vrlo nam je važno imati ovu ravnotežu — ovu balansiranu ljepotu forme i oblika.“

Arhitektonski tim je dizajnirao oblik koristeći više vizualnih referenci, uključujući „graciju“ pokreta baletnog plesača i romantičnu gestu iz čuvene slike Gustava Klimta „Poljubac“ iz 1908. godine.

Ali OODA je također željela integrirati prirodni pejzaž Tirane u dizajn, za koji Brito kaže da je ekološki osmišljen zahvaljujući kamenom oblogu koja apsorbuje ugljik. „Ono što vas najviše pogodi kada sletite u Tiranu je prisustvo tih planina, i imati ih vidljive kroz taj razmak je nešto što je za nas bilo interesantno za zamisliti“, dodao je.

Pored svoje vizualne privlačnosti, neobičan oblik također nudi strukturalnu čvrstinu u području sklonog zemljotresima, objasnio je Brito.

Projekat će započeti izgradnju do kraja godine, prema riječima arhitekte, a toranj bi trebao biti završen do kraja 2028. godine. Bit će to jedna od mnogih novih zgrada koje će podići horizont glavnog grada Albanije i pretvoriti grad u arhitektonsku destinaciju.

Ranije ovog mjeseca, Nacionalni teritorijalni savjet Albanije odobrio je novi toranj koji bi postao najviša zgrada u gradu, prema lokalnim izvještajima. Nekoliko drugih visokih zgrada je već u izgradnji u glavnom gradu, uključujući dva nebodera od 58 spratova: Mount Tirana od strane danske arhitektonske firme CEBRA i Tirana Tour od španske Bofill Arquitectura.

A u januaru, časopis Architectural Digest je prepoznao jednu od najnovijih dragulja grada — monumentalnu, šarenu piramidu koju je redizajnirala holandska firma MVRDV, preuređenu iz zapuštenog bivšeg muzeja — kao jedan od najboljih novih arhitektonskih projekata u svijetu.

OODA sama radi na još tri projekta u gradu, uključujući novo sjedište televizijske stanice inspirisano hrpom filmskih rolni. Ovaj mjesec, OODA će započeti izgradnju stambenog tornja ispunjenog zelenilom nazvanog Hora Vertikale, koji je dizajniran kao „vertikalno selo“, prema riječima firme.

Na aveniji gdje će se uzdići Bond Tower, Brito očekuje da će OODA-in dizajn uskoro biti pridružen drugim visokim pratiocima.

„U Albaniji, godine koje dolaze — recimo narednih 10 do 15 godina — bit će nešto zaista posebno“, rekao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo