14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 10:38 Tenis - U 37. godini

Angelique Kerber: Posljednja epizoda na terenu

Angelique Kerber: Posljednja epizoda na terenu
Foto: FB / Vijesti.ba

Njemačka teniserka Angelique Kerber objavila je kraj karijere. Turnir u Parizu na Olimpijskim igrama biće njen posljednji.

U 37. godini odlazi u penziju.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

"Ciljna linija.

Prije početka Olimpijskih igara već mogu reći da nikada neću zaboraviti #Pariz2024, jer će to biti moj posljednji profesionalni turnir kao teniserke.

I dok bi ovo zapravo mogla biti prava odluka, nikada se neću tako osjećati.

Jednostavno zato što volim sport svim srcem i zahvalan sam na uspomenama i prilikama koje mi je pružio.

Olimpijske igre, na kojima sam do sada učestvovala, bile su više od takmičenja jer predstavljaju različita poglavlja mog života kao tenisera: uspon, vrh... i sada, cilj.

Olimpijske igre u Londonu 2012. su došle u trenutku kada sam imala svoju sezonu proboja na turneji. Neprekidno sam se penjala na rang listi i svaka pobjeda mi je pomogla da prevaziđem sumnje i učvrstila samopouzdanje.

Sve je to bilo kao novi počeci i uzbuđenje me je nosilo do novih visina. Godinu ranije, 2011., skoro sam okrenula leđa tenisu i odustala od svojih dječijih snova.

Kada sam stigla na Olimpijske igre u Rio 2016., upravo sam početkom godine osvojila svoju prvu Grand Slam titulu u Australiji. Moj niz srebrnih medalja bio je ugrađen u nalet emocija koje su dovele do moje druge Grand Slam titule u New Yorku i do vrha ljestvice.

Spuštanje u narednoj godini je bilo bolno, ali naučila sam lekciju i Wimbledon 2018. mi je bio najveća nagrada.

A sada Paris 2024. označit će cilj najnevjerovatnijeg putovanja o kojem sam mogla sanjati dok sam odrastala s reketom u ruci.

Ima još mnogo stvari koje želim da kažem i ljudima kojima treba da se zahvalim, što ću učiniti kada završim svoj posljednji meč... ali za sada ću odvojiti vrijeme i upijati svaku sekundu ove posljednje epizode na terenu.

Hvala svima na podršci - to mi znači cijeli svijet.", poručila je Kerber.

Kerber je bila prva teniserka svijeta tokom 34 sedmice i osvojila tri velike titule, i to Australian Open 2016., US Open 2016. i Wimbledon 2018.

Kćer Lianu rodila je 25. februara prošle godine.

Angelique ima i svoju tenisku akademiju i ambasador je UNICEF-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo