13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

27.07.2024 / 12:12 BiH - Šta rade nadležni?

Traži se kanta više: Dok Sarajevo 'vrvi' od turista, ulice zatrpane smećem

Najprometnije sarajevske ulice, kojima tokom dana šetaju hiljade turista, doslovno su zatrpane smećem.

Posebno je to izraženo u večernjim satima, kada se odlaže otpad iz stambenih i ugostiteljskih objekata. Zidovi uz vjerske i historijske objekte, muzeje, zanatske radnje i haustori zatrpani su vrećama smeća, a onaj mali broj kanti je pretrpan i nerijetko se smeće odlaže oko njih.

Iako mediji, među kojima i naš portal, već sedmicama upozoravaju na ovakvo stanje, a strani turisti i lokano stanovništvo negoduje, nadležni ne čine gotovo ništa da se stanje promijeni. Vidljivo je to iz fotografija našeg fotoreportera koji je prošle sedmice i sinoć prošetao gradskim ulicama u večernjim satima.

Broj kanti za smeće je ostao isti. Ili ih nema ili ih ima nedovoljno. Nadležni su iznenađeni, baš kao snijegom usred zime, i tako već godinama.

Kantonalne vlasti umjesto da povećaju broj kanti za smeće i kontejnera te uvedu pojačane akcije čišćenja tokom sezone i u vrijeme udarnih termina, najavljuju da će uskoro na Vladu zakon o tzv. komunalnoj policiji. Jer dok se zakon ne usvoji, pitanje je da li će nakon viđenoga turisti poželjeti ponoviti dolazak u Sarajevo. Jer ko se jednom nagleda smeća na Baščaršiji ...

U fotogaleriji pogledajte kakve užasavajuće prizore je zabilježio naš fotoreporter, a u kratkoj anketi pogledajte šta o “čistoći” kažu građani Sarajeva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo