7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

30.08.2024 / 10:11 Galerije - Ponovo pomjerio granice

Neustrašivi Erik Fedko izvodio skokove i trikove iznad krošnji drveća

Poznati MTB slopestyle biciklist Erik Fedko ponovo je pomjerio granice sporta tako što je izveo seriju trikova svjetske klase koristeći platformu visoku 24 metra, koja se uzdizala iznad krošnji drveća šume u Sauerlandu u Njemačkoj.

Fedko je ovim impresivnim poduhvatom, koji je izveo u Green Hill Bikeparku, demonstrirao sve svoje vrhunske vještine, veliku preciznost i neustrašivost, a sve to na jednoj od najizazovnijih staza koje su ikada postavljene.

Međutim, njegov najnoviji projekt nije samo demonstracija tehničkih vještina, nego predstavlja i dokaz njegove mentalne snage. "Lansirajući" se s rampe visoke 24 metra, Fedko je izveo niz trikova visokog intenziteta, kojima je pomjerio granice brdskog slopestyle biciklizma. Među njima je i takozvani Backflip Superman Seatgrab s kickera od 3,65 metara, koji je izveo s izuzetnom preciznošću s obzirom na usku marginu slijetanja.

Staza je zahtijevala ne samo fizičku snagu, nego i detaljnu pripremu te mentalno fokusiranje, što dodatno naglašava jedinstvene uslove koji su ovaj podvig učinili zaista izuzetnim.

"Najveći izazov je zapravo bila mentalna igra. Sve se može malo zatresti, može zapuhati vjetar, a i sunce zasmetati očima. Trikovi koje inače lako izvodite mnogo su izazovniji zbog tih uslova", izjavio je Fedko.

Prevazilaženje straha je bilo značajan dio ovog postignuća. Erik je rekao da je osjećaj bio zastrašujući kada se našao na platformi načinjenoj od stabla drveta, no metodičnom aklimatizacijom se navikao na visinu te je prevazišao mentalne barijere.

"Najizazovniji trik za mene je bio Ninja Drop s 27 metara visokog stabla. Gore je baš zastrašujuće. Pomjerali smo se po 50 centimetara sve dok nismo dostigli punu visinu. Bio sam oduševljen", dodao je on.

Ovaj 26-godišnjak se već smatra jednim od najinovativnijih i najhrabrijih vozača u svijetu brdskog slopestyle biciklizma. Njegov uspon u karijeri počeo je pobjedom na FMB Amateur Cupu 2016. godine, nakon čega je 2017. godine osvojio peto mjesto na takmičenju Red Bull District Ride. Poznat je po svom stilu i konstantno dobrim nastupima, a više puta se našao i na podijumu Crankworx World Toura uključujući osvajanje srebrne medalje na Crankworx Innsbruck Slopestyleu 2019. godine.

Fedkove egzibicije možete pogledati na YouTube kanalu Red Bull Bike i uživati u njegovim skokovima i trikovima iznad krošnji drveća.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo