7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

02.09.2024 / 14:17 Obrazovanje - Važan projekt

Počela gradnja škole na Stupu: Biće među najboljim u BiH

U sarajevskom naselju Stup je položen kamen temeljac za izgradnju nove osnove škole u ovom naselju.

Ugovor za izgradnju ove škole su potpisali načelnik općine Ilidža Nermin Muzur i firma Strabag.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)

Ona je naglasila da je izgradnja škole na Stupu generacijski projekat.

“Generacije iz ovog naselja čekaju na ovu školu. I konačno smo došli u fazu da možemo pokrenuti ovaj projekat i krenuti sa radovima. Ova škola će imati velike kapacitete, to je jedna savremena škola koja zadovoljava savremene potrebe odgojno-obrazovnog procesa. Osim uobičajenih kabineta za razrednu nastavu od prvog do četvrtog razreda, tu su specijalizirani kabineti, posebno kabineti fizike, hemije i biologije. Također, tu su i prateći objekti za produženi boravak, školska kuhinja, dobar školski restoran, sportska dvorana i biblioteka. Tako da, vjerujemo da će ovo biti jedno pulsirajuće mjesto na samo za učenike i roditelje, nego i za cijelo stanovništvo ovog dijela Sarajeva”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Načelnik općine Ilidža Nermin Muzur je naglasio da je osnovna škola Stup bila tema oko koje se najviše razgovaralo u prethodnom periodu.

“Jedan uposlenik administracije naše općine koji živi ovdje kaže da su tri generacija njegove porodice čekale da se krene sa gradnjom škole. Osnovna škola Stup je bila potrebna još prije agresije na BiH, a posebno sada izgradnjom novih dijelova naselja Tibre i Bulevara. Dugo godina se pričalo o tome, problematika je bila lokacija. Onda su bili problemi sudski sporovi na nekim lokacijama gdje je trebala biti škola. I prije neke tri godine smo krenuli u borbu za školu - prvo smo iznašli lokaciju koja je vlasništvo općine Ilidža i proveli sve potrebne procedure. Zajedno sa kantonom završili smo svu potrebnu papirologiju, uradili sve ono što je bilo potrebno, zajedno sa ministarstvom obrazovanja obezbjedili način financiranja škole”, kazao je Muzur.

On je dodao da je, nakon što je sprovedena javna nabavka, danas položen kamen temeljac.

“I danas smo zvanično sa izvođačem radova ušli u radove u ovoj osnovnoj školi. Ova osnovna škola po svom izgledu je projektovana u skladu sa svim pedagoškim standardima, svim građevinskim standardima. Tako da je projektovan u skladu sa vremenom u kojem živimo, tako da će biti sigurno među najboljim školama u BiH. Idejno rješenje izgleda škole je radio Arhitektonski fakultet, zatim je to nadograđeno u saradnji sa ministarstvom obrazovanja koje je dalo sve svoje preporuke za izgleda škole,” dodao je on.

Načelnik općine Ilidža je naglasio da je važno istaknuti i izgradnju pratećih objekata u sklopu škole.

“Tu ćemo imati prostor za ambulantu, prostor za mjesnu zajednicu, multifunkcionalna sala. I ono što je važno napomenuti, uz ovu školu neće biti obična školska dvorana nego sportska dvorana sa 500 sjedećih mjesta, koja će gabaritima omogućiti da se odigravaju sva sportski takmičenja u ovoj dvorani”, zaključio je on.

Belma Barlov, direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo je dodala da danas počinje sa otvaranjem gradilištem i izvođenjem radova.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Vijesti.ba (@vijesti.ba)

“Rok za izvođenje radova je 24 mjeseca, ali ja se nadam da ćemo to ranije da završimo. No, ne bih prejudicirala nikakve nove termine, rok je po ugovoru zadat za 24 mjeseca. Ovo je jedna od jako bitnih građevina na prostru Kantona Sarajevo, koja je prva nakon rata ovako impozantna građevina sa ambulantom i sportskom salom”, rekla je Barlov.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo