7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

02.09.2024 / 15:11 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Hota-Muminović: U obrazovanju nema brzih rješenja, u fokusu nam mora biti briga za učenika

Ministrica obrazovanja u Vladi KS Naida Hota- Muminović smatra da briga za učenika i njegovo zdravo odrastanje moraju biti u fokusu društva, a na profesionalcima raznih profila je da prepoznaju signale koje im učenici šalju te da im pruže stručnu pomoć i podršku.

- U obrazovanju nema brzih rješenja. U fokusu nam mora biti briga za učenika. Živimo u društvu opterećenom mnogim devijantnim pojavama. Na nama je da što prije prepoznamo rizike kojima su djeca izložena, faktore koji mogu ugroziti njih i njihov interes. Ti faktori su nekada izvan, nekad unutar učionice ili škole (u vidu vršnjačkog nasilja), a ponekad i u porodicama. Djeca to sve proživljavaju, a profesionalci treba da prepoznaju i pruže im stručnu pomoć i podršku. Vjerujemo da je to strateški važno, da bismo imali zdravo društvo - naglasila je u razgovoru za Fenu.       

Podsjeća da se u Kantonu Sarajevo već nekoliko godina radi na setu mjera kojima bi se unaprijedila dobrobit učenika, njihova zaštita i sigurnost u školama. Intenzivno razvijaju instrumente, imaju pravilnik koji omogućava profesionalcima u oblasti obrazovanje da primjećuju faktore koji mogu ugroziti interes djeteta.

- Sad svaka škola ima po psihologa i pedagoga. Neke škole imaju i socijalne radnike, a stručna služba škola potom razvija plan podrške i brige. U slučaju kad ne možemo pružiti podršku na nivou škole, uključujemo resor socijalne zaštite, centar za mentalno zdravlje ili policajce u zajednici. To je dobar sistem, koji primjenjujemo u KS, moramo se profesionalno baviti signalima koji nam učenici šalju na nastavi i/li u vannastavnim aktivnostima. To su pozivi u pomoć,  profesionalci to moraju primjećivati. Mora se pružati stručna podrška i pomoć učenicima, potreba za tim je nekad privremena, ponekad trajnija. U protivnom porodice će biti prepuštene da se same nose sa izazovima, a devijantna ponašanja mogu biti još češća - naglašava ministrica.

Kako je kazala, ne može se paušalo pristupati tim temama te je najavila razgovore sa stručnjacima raznih profila poput onih za mentalno zdravlje i/li stručnjacima iz oblasti sigurnosti u digitalnom prostoru - oblasti gdje djeca provode mnogo vremena.

- Najlakše je učenike isključiti iz škole, ostaviti neocijenjene, odustajati od njih. Ali pružati dobru podršku učenicima, zahtijeva bolju posvećenost. Mi imamo uređen sistem u KS, primjenjuje se od 2019. godine. Ako neko tvrdi da postoje bolji modeli, mi ćemo ih prihvatiti ali ne možemo ostati bez ičega. Pogotovo nakon tragičnih događaja u regiji, potom i kod nas. Ne možemo ne raditi ništa - naglasila je.  

Na području Kantona Sarajevo nova školska godina počela je danas za ukupno 53.500 učenika, od čega 38.400 osnovaca i 15.100 srednjoškolaca. Upisano je i 4.300 prvačića. Popunjeni su i kapaciteti u srednjim školama, prema Planu upisa.

- Radimo i na razvijanju deficitarnih zanimanja. Već četvrtu godinu zaredom dajemo stipendije za učenike prvih, drugih i trećih razreda, kao i za učenike četvrtih razreda, za četvrti stepen - kazala je ministrica Hota-Muminović.

Za novu školsku 2024/2025. godinu najavila je dosta novina te izdvojila sufinansiranje troškova za korisnike usluga produženog boravka.

- Određena je cijena od 140 KM, ranije je prosječno iznosila 210 KM. Smatramo to našim doprinosom unaprjeđenju porodičnog standarda u Kantonu Sarajevo te da prepoznamo taj oblik odgojno-obrazovnog rada. To nam je omogućio zakon usvojen početkom jula ove godine i u primjeni je od početka ove školske godine - kazala je.  

Ministrica Hota-Muminović naglašava i to da je u Kantonu Sarajevo treća godina kurikularne reforme, reforme nastavnih planova i programa. Kako je kazala, već su vidljive povratne informacije kako od nastavnika tako i od učenika. Najavila je da će uskoro biti prezentirani njihovi utisci o reformskim procesima.

Najavila je i reforme u srednjim stručnim i tehničkim školama. Naglašava da će za taj proces biti potrebno četiri do pet godina jer 'u obrazovanju nema brzih rješenja, u fokusu nam mora biti briga za učenika'.

Ministrica Naida Hota Muminović posjetila je, prvi dan nove školske godine, učenike i nastavno i drugo osoblje Osnovne škole 'Osman Nuri Hadžić' na Dobrinji. Bila je i u Vrtiću 'Šareni voz', Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, OŠ 'Osman Nuri Hadzić'. Posjetila je i prvačiće na Ilidži, priredba na centralnom trgu, a na Stupu II prisustvovala polaganju kamena-temeljca za izgradnju škole.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo