7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

03.09.2024 / 11:33 Kultura - 11. po redu

Otvoren Festival glumca BiH u Konjicu

Otvoren Festival glumca BiH u Konjicu
Foto: FENA

U Konjicu je u ponedjeljak navečer svečano otvoren XI. festival glumca BiH u organizaciji Narodnog univerziteta Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

U prisustvu brojnih zaljubljenika u pozorišnu umjetnost, festival je otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Adnan Velagić, koji je kazao kako je Grad Konjic u posljednje vrijeme prepoznat kao mjesto koje obiluje brojnim društvenim događajima, saopćili su organizatori.

"Kulturna scena Grada Konjica uveliko doprinosi ovoj pozitivnoj slici. Pojedini kulturni događaji prepoznati su kao jedinstveni događaji kojima se ovaj grad može ponositi. Takva manifestacija je Festival glumca BiH, koji već jedanaestu godinu uljepšava konjičke večeri. U prethodnoj deceniji na ovoj bini prodefilovala su brojna poznata imena našeg glumišta i odigrane poznate predstave vrhunskih režisera. Nadam se da će i ovogodišnji festival nastaviti u istom duhu“, kazao je ministar Velagić.

Ena Osmanović u ulozi voditeljice pozdravila je prisutne istakavši da ovaj festival kao i drugi kulturni i umjetnički programi nije moguć bez entuzijazma, ali i institucionalne podrške.

Posebna zahvalnost za kontinuiranu podršku upućena je Gradu Konjicu i gradonačelniku Osmanu Ćatiću, predsjedavajućem skupštine HNK-a Džaferu Aliću, generalnom sponzoru Kompaniji Bosnalijek, prijatelju projekta Kompanija BH Telecom, prvim festivalskim partnerima Asa Grupaciji i PD “Igman“ dd , zatim resornim ministarstvima za kulturu na nivou Federacije BiH i Hercegovačko neretvanskog kantona te Turističkoj zajednici HNK-a, prijateljima, sponzorima i medijima, a posebice publici i brojnim gostima.

Festival je počeo art performansom koji je režirao Vanja Alikadić iz Produkcije GLOBIH.

Uz posebnu iluminaciju i scensko svjetlo kako eksterijera, tako i unutrašnjosti objekta, te uz zvuke violine i u interpretaciji solistice Zine Ivković iz Muzičke škole „Rezonanca“ Konjic, dočekana je publika koja je uživala u predstavi „Ženski razgovori“ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, koju je Narodni univerzitet Konjic ugostio uz podršku partnera HKD “Napredak“ Konjic.

Riječ je o predstavi koja je autorski projekat Dragana Komadine i Biljane Čakić, a nastala je prema motivima zbirke eseja „Ženski razgovori“ Dušana Radovića.

Glumačku postavku predstave činili su Nikolina Marić, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić, Miro Barnjak i Ivan Prskalo.

Predstava govori o muško-ženskim odnosima, odnosno donosi teme koje govore o problemima, kao što su zaljubljivanje, brak, prevara, kockanje i slično, što ovu predstavu čini veoma slojevitom, kazao je glumac Miro Barnjak, koji u predstavi igra tri lika.

"Jako lijepe dojmove nosimo, publika je sjajno reagirala i mi smo zadovoljni našom igrom. Mislim da smo uspjeli nasmijati publiku, te prenijeti slike života kojeg mi možda svakodnevno živimo", rekao je Barnjak.

Naredna predstava u okviru Festivala glumca BiH bit će odigrana u četvrtak, 5.septembra, u 20 sati, a riječ je o predstavi "Škrtac“, Narodnog pozorišta Tuzla.

Na Festivalu glumca BiH ove godine bit će odigrano osam predstava i održano nekoliko off programa, a na završnici manifestacije 30. septembra, nakon dodjele nagrada za najbolju glumicu i glumca, bit će upriličen koncert "Laka & bend“.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo