7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

03.09.2024 / 13:38 Politika - Forum na Bledu

Konaković: Putin je Pahoru rekao da neće ponoviti grešku na Balkanu

Konaković: Putin je Pahoru rekao da neće ponoviti grešku na Balkanu
Foto: Screenshot

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje u radu Bledskog strateškog foruma koji se ove godine održava pod nazivom Svijet paralelnih realnosti (A World of Parallel Realitis).

Ministar Konaković je sudjelovao u panel diskusiji "EU poslije izbora- djelovanje ili pasivnost" (Post Election EU - Acting or Sleepwalking).

Konaković je u svom obraćanju istaknuo da se politika prema Bosni i Hercegovini potpuno promijenila nakon početka agresije na Ukrajinu.

On je sa prisutnim podijelio i priču koju je čuo od bivšeg predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor na samitu održanom u Mostaru u julu ove godine.

“Kada je Pahor upoznao Putina prije petnaest godina, pitao ga je o Zapadnom Balkanu, pitao ga je “koji je zapravo interes Rusije na Zapadnom Balkanu? Vi već zapravo gubite igru jer su Hrvatska, Crna Gora i Albanija su već dio NATO-a, sve zemlje apliciraju za puno članstvo u EU". Na, što mu je Putin odgovorio ‘da to je istina, oni jesu članovi NATO-a i apliciraju za EU. Zato što smo mi napravili grešku i više nikada nećemo napraviti takvu grešku”. Tada je Putin poslao poruku da će se boriti za utjecaj i kontrolu nad ovim dijelom svijeta. To je prva stvar koje Evropljani moraju biti svjesni danas, zbog ovog sigurnosnog problema koji svi danas imamo i sa kojim se suočavamo a to je ‘maligni ruski utjecaj’, u mojoj i u drugim državama. Ovo je glavna poruka Evropi, imamo zajedničko neprijatelja i on je veoma aktivan”, ispričao je Konaković na forumu u Bledu.

On je dodao kako je bila veoma hrabra odluka iz marta ove godine da se da zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH.

„To je bila jasna poruka Moskvi, i oni su bili šokirani. Da budem iskreni imamo mi još puno posla, usvojili smo neke evropske zakone. Međutim, bitno da znate kako je kompleksan politički sistem u našoj zemlji. Potreban je koncensuz o svakoj bitnoj odluci u Bosni i Hercegovini, ne možete usvojiti običan zakon bez koncensuza tri strane...I na kraju je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik posjetio Rusiju dvaputa ove godine, u januaru i junu. On je poslao poruku EU, SAD i VB da je on na pogrešnoj strani. Zajedno sa Putinom je kritikovao sve njih, i sada moramo očekivati od njega da glasa za EU agendu u sklopu našeg parlamenta, sve to sa pravom veta u njegovim rukama. Dok sve vrijeme EU od nas očekuje da isporučimo, da mi naravno to moramo isporučiti“, zaključio je ministar Konaković.

Bledski strateški forum (BSF) vodeća je konferencija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi. To je inkluzivna platforma na kojoj se susreću osobe iz područja diplomatije, politike, ekonomije, privatnog i javnog sektora te akademske zajednice kako bi raspravljali o ključnim izazovima u 21. vijeku.

Svrha BSF-a je potaknuti učesnike na raspravu i razmjenu mišljenja te pronalaženje inovativnih rješenja za regionalne i globalne izazove.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo