7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

03.09.2024 / 16:15 Politika - Novo obraćanje

Dodik traži novac od države: Računi su puni, ovo je udar na RS

Dodik traži novac od države: Računi su puni, ovo je udar na RS
Foto: Screenshot
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na današnjoj sjednici Izvršnog komiteta i Predsjedništva SNSD-a analizirana situacija u RS i toj partiji.

Dodik je rekao da je RS stabilna uprkos pritiscima i sankcijama, te da bilježi rast prihoda. Kaže da je na sceni hibridni rat protiv RS, ali da neće narušiti njenu stabilnost i redovnost servisiranja obaveza.

- Isplatili smo do danas 740 miliona duga što unutrašnjeg, što vanjskog. Dakle je poptuno neznalačka priča kako se RS zadužuje, mi smo najmanje zadužena ekonomija, rekao je Dodik, ali dodao da će se u narednom period morati presložiti neki prioriteti. Dodao je da im je uskraćena mogućnost da koriste sve moderne mehanizme koje druge vlade imaju.

- Značajan iznos, sada već 700 miliona KM stoji na računima Bosne i Hercegovine, neraspoređenih za određene namjene, gdje 300 miliona stoji neraspoređenih samo iz indirektnih poreza I akciza iz nafte. Da značajan dio sredstava iz Elektroprenosa uopšte se ne koriste. To je dio jedna šire akcije udara na RS, rekao je Dodik.

On je rekao da je tri ili četiri puta dogovoreno kako to raspodjeliti na nivou državne koalicije, ali se to ne realizuje.

Dodik je rekao da su sjednice Izvršnog komiteta i Predsjedništva SNSD-a održane u funkciji priprema sutrašnje sjednice Glavnog odbora u Doboju.

- Sutra imamo sjednicu Glavnog odbora u Doboju i saopštićemo naše ciljeve kada počne kampanja - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je SNSD organizaciono sposoban i spreman da izađe na izbore i da ima 1.800 kandidata za odbornike, od kojih je 40 odsto žena.

- Izlazimo sa listama u svim opštinama u RS, osim Kupresa gdje imamo koalicioni dogovor sa jednom strankom. Takođe, izlazimo u deset opština u Federaciji BiH - rekao je Dodik i dodao da su ciljevi stranke realni.

On je istakao da su zadovoljni stanjem u partiji, dodajući da na lokalnom nivou nema nijedne organizacije u kojoj je partija polarizovana.

Dodik je ocijenio nekorektnim to što su partije plaćale ogromne kazne zbog preuranjene kampanje, istakavši da je samo SNSD do sada platio preko 100.000 KM.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo