7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.09.2024 / 08:28 Muzika i Film - Nakon duge bolesti

Preminuo Bora Čorba

Preminuo Bora Čorba

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, frontman jednog od najpoznatijih rock sastava na Balkanu, Riblje čorbe, preminuo je jutros u 72. godini života.

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, frontman jednog od najpoznatijih rock sastava na Balkanu, Riblje čorbe, preminuo je jutros u 72. godini nakon duže i teške bolesti.

Informaciju je na svojoj Facebook stranici objavila njegova grupa Riblja čorba.

Poznati pjevač je proteklih dana vodio veliku životnu bitku, a na kraju ipak nije izdržao.

Bora je preminuo u bolnici u Ljubljani, gdje je bio smješten zbog ozbiljnih problema koje je imao sa plućima.

Prije ratnih dešavanja bio je omiljen među svim narodima bivše države, ali je mnoge razočarao zbog svojih četničkih stavova zbog čega je njegova popularnost naglo opala.

Crtice iz njegovog života

Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, rođen je 1. augusta 1952. u Čačku, u Srbiji. Najpoznatiji je kao osnivač, pjevač i glavni autor pjesama rock grupe Riblja Čorba.

Riblja Čorba je debitirala albumom Kost u grlu 1979. godine, koji je postigao velik uspjeh i odmah ih je lansirao među najvažnije bendove na jugoslavenskoj rock sceni.

Neki od najpoznatijih albuma grupe su: Mrtva priroda (1981.), Buvlja pijaca (1982.), Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (1984.) te Osmi nervni slom (1986.). Njihove pjesme, kao što su Lutka sa naslovne strane, Pogledaj dom svoj, anđele i Dva dinara druže postale su himne generacija.

Kasnije je postao poznatiji po svojim pročetničkim političkim stavovima, posebno tokom 1990-ih i 2000-ih godina. Njegovi javni istupi i tekstovi pjesama često su izazivali burne reakcije i podijelili publiku. Tokom 1990-ih godina, Bora Čorba je javno podržavao režim Slobodana Miloševića i bio je blizak sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) i njenim liderom Vojislavom Šešeljem. Kritikovao je međunarodnu zajednicu, NATO i zapadne zemlje, posebno zbog NATO bombardiranja Srbije 1999. godine. Nakon pada Miloševićevog režima Bora je nastavio izražavati svoje političke stavove, podržavajući različite političke stranke i ličnosti u Srbiji koje su imale radikalne ili nacionalističke stavove.

U junu ove godine odlikovao ga je Milorad Dodik, za "izuzetne zasluge prema Republici Srpskoj".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo