7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.09.2024 / 09:35 Fudbal - Nevjerovatno

Bizarnost bh. fudbala: Zrinjski će zbog greške službenim rezultatom savladati Posušje?!

Bizarnost bh. fudbala: Zrinjski će zbog greške službenim rezultatom savladati Posušje?!
Foto: Zrinjski

Zrinjski je protekle noći slavio minimalnu pobjedu protiv Posušja u posljednjoj utakmici 5. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine, ali situaciju je privukla nesvakidašnja situacija iz drugog poluvremena ovog meča.

U 56. minuti utakmice, Vinko Rozić, jedini U-21 igrač u redovima Posušja, zamijenjen je, a umjesto njega u igru nije ušao drugi U-21 igrač nego iskusni Dario Pavković.

Korekciju su iz redova Posušja napravili tek u 59. minuti, kada je u igru ušao Leonardo Petrović, no jasno je da, iako prekršaj nije nužno ozbiljno uticao na ishod utakmice, on mora biti kažnjen kako i drugi klubovi e bi radili ovakve stvari u budućnosti pod izlikom nenamjerne greške, iako se u slučaju Posušja vjerovatno radi o nenamjernom prekršaju.

Šta o svemu kažu pravila Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH?

Član 27 dokumenta pod nazivom Propozicije takmičenja u Wwin ligi BiH i završnici Kupa BiH za sezonu 2024/2025 bavi se u jednom dijelu i ovim pitanjem.

"U zapisniku svaka ekipa mora imati najmanje 3 (tri) igrača mlađa od 21 (dvadesetjedne) godine starosti, a 1 (jedan) od igrača do 21 (dvadesetjedne) godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice. U suprotnom klub snosi takmičarske i disciplinske posljedice. Ovi igrači moraju biti državljani BiH. Za takmičarsku sezonu 2024/25., igrači mlađi od 21. godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.2003. godine i mlađi", stoji između ostalog u ovom članu.

Iz ovoga se ne može protumačiti kakva se kazna može očekivati za Posušje, ali je moguće na osnovu ovdje navedenog, analizirati sveobuhvatnije dokumente, Disciplinski pravilnik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, te Pravilnik o Nogometnim/Fudbalskim takmičenjima Bosne i Hercegovine.

Disciplinski pravilnik ne predviđa direktno kaznu za ovakve situacije, ali Pravilnik o takmičenja u široko definisanom članu 71. kaže sljedeće:

- Ako klub napravi jedan ili više sljedećih prekršaja, utakmica će biti 21 registrovana rezultatom 3:0 (par-forfe) u korist protivničkog kluba (ukoliko protivnički klub nije postigao bolji rezultat):

1. nastupio sa igračem koji za njega nije registrovan;

2. nastupio sa igračem za koga je u predviđenom roku, prema odredbama Pravilnika o registracijama klubova i igrača i statusu i transferu NS/FS BiH utvrđeno da je registrovan za dva kluba, ili je registrovan nepravilnom primjenom propisa o registraciji, a ukoliko se nakon roka za prigovor nadležnom organu za registraciju utvrdi da je igrač nepravilno registrovan, klub snosi samo disciplinske posljedice;

3. nastupio sa pravilno registrovanim igračem, koji ne ispunjava uslove iz propozicija odgovarajućeg takmičenja;

4. nastupio sa igračem za kojeg nije utvrđen identitet prema odredbama ovog Pravilnika i propozicijama odgovarajućeg takmičenja;

5. nastupio sa igračem koji se nalazi pod kaznom zabrane nastupanja, ili suspenzijom, ili ukoliko je klub nastupio pod suspenzijom;

6. nastupio sa igračem koji nije upisan u zapisnik prije početka utakmice;

7. zamijenio više od dozvoljenog broja igrača na toj utakmici ili je nastupio sa igračem koji je na istoj utakmici prethodno bio zamijenjen;

8. nastupio sa igračem starijih godišta u odgovarajućem timu prema odredbama ovog Pravilnika;

9. nastupio sa igračem koji obavlja sudijsku dužnost u istom stepenu takmičenja;

10. u slučaju nedolaska na ponovno odigravanje utakmice određenog od strane nadležnog takmičarskog organa;

11. ako je utakmica odigrana na terenu čije dimenzije nisu u skladu sa odredbama propisa o licenciranju klubova ili propozicija odnosnog takmičenja, s tim da je klub koji podnosi žalbu o tome sudiji podnio pismeni prigovor prije početka utakmice;

12. ukoliko klub domaćin svojom krivicom nije pripremio teren za igru, a to sudija konstatuje u zapisniku sa utakmice.

U slučaju postojanja nekog od prekršaja iz prethodnog stava, postupak donošenja odluke o registraciji utakmice 3:0 (par-forfe) pokreće nadležni takmičarski organ po službenoj dužnosti, prijavi delegata ili sudije, prijavi nogometnog organa ili organizacije, ili po žalbi neposredno ili posredno oštećenog kluba.

Ako je žalbu podnio klub koji je oštećen rezultatom utakmice između druga dva kluba, prethodne odredbe o registraciji utakmice rezultatom 3:0 (par-forfe) ne odnose se na taj klub nego na oštećeni klub koji je igrao utakmicu.

Pored registracije utakmice rezultatom 3:0 (par-forfe), nadležni takmičarski organ dužan je da u svim prednjim slučajevima nadležnom disciplinskom organu podnese prijavu protiv odgovornog lica u klubu, ili igrača.

Iz prethodno navedenog, da se naslutiti da bi Posušje moglo biti kažnjeno registracijom utakmice 3:0 u korist Zrinjskog, a ostaje da se vidi hoće li tako zaista biti. Naravno, pravila nisu do kraja adekvatno definisana, pa je potrebno utvrditi i ko je napravio propust, odnosno je li i delegat snosi dio krivice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo