7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.09.2024 / 09:58 Komentari - Osvrt

Otvara se most Hercegovina, zabava uz klapu s Praljkove komemoracije

Otvara se most Hercegovina, zabava uz klapu s Praljkove komemoracije
Foto: Autoceste FBiH

Večeras će nakon nevjerovatnih 62 mjeseca gradnje i probijanja roka za punih 32 mjeseca biti otvoren most na Koridoru 5c kod Počitelja, nazvan Hercegovina.

Iako se tokom gradnje nazivao, a u samom projektu nosio naziv "Most Počitelj", zvanično će, voljom HDZ-a i potpisom direktora Autocesta FBIH Denisa Lasića, nositi naziv "Hercegovina".

Prije nego je Lasić donio odluku, širu javnost u BIH je o nazivu mosta danima ranije obavijestila medijska prohadezeovska mašinerija. Autoceste Federacije BiH potrudile su se da se promijeni i ime tunela Počitelj.

Ranija tabla s natpisom imena tunela “Počitelj” zamijenjena je novom i novim nazivom “Hercegovina”.

I da nije ovakvog načina nametanja naziva, vjerovatno ne bi ni bio sporan. No, gore navedeni su očigledno imali potrebu pokazati ko je “gazda” na ovom dijelu teritorije države Bosne i Hercegovine, kako je to nedavno ustvrdila predsjednica Federacije BIH Lidija Bradara.

Da se radi o demonstraciji dominacije svjedoči i sami program svečanosti otvaranja dionice i mosta, na kojem su glavne zvijezde zvaničnici iz Hrvatske predvođeni premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

Na kraju, ne manje važno, prisutne će zabavljati Hrvatska glazba Mostar, Antonija Batinić i HKUD Rodoč te Klapa Drača koja je zapažen nastup imala i na komemoraciji ratnom zločincu Slobodanu Praljku u Zagrebu izvođenjem numere 'Zemlja dide mog' i himne RH “Lijepa naša”.

Uostalom, ako je, a predlagatelji tvrde da jeste, namjera bila nazivom istaknuti povezanost ovog kraja nakon godina putne izoliranosti i nepovezanosti, onda je most mogao ponijeti naziv Bosna i Hercegovina.

Osim, ako nisu mislili na neku drugu povezanost i drugu državu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo