7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

04.09.2024 / 22:31 Muzika i Film - Foto

Koncert No Borders Orchestra oduševio publiku u sarajevskoj Vijećnici

Ansambl muzičara s područja Zapadnog Balkana, No Borders Orchestra, održao je večeras u sarajevskoj Vijećnici nezaboravan koncert pred više od 100 prisutnih.

Nakon što su prije dvije godine zadivili sarajevsku publiku svojim nastupom, ovaj put su se vratili u sklopu turneje pod nazivom "Turning Point.", povodu obilježavanja 32. godišnjice stradanja Vijećnice, jednog od najvažnijih simbola kulturne i historijske baštine Sarajeva

Publika je uživala u besplatnom koncertu koji je predstavio jedinstven spoj muzike i društvene angažovanosti, čime je ansambl još jednom pokazao svoju posvećenost premošćivanju etničkih, vjerskih i nacionalnih razlika kroz umjetnost.

U okviru ove turneje, No Borders Orchestra istražuje važne društvene i estetske prekretnice, prezentujući program koji obuhvata najpoznatija djela klasične muzike za gudačke orkestre, među kojima su kompozicije Schoenberga, Mahlera i Straussa. Program je dodatno obogaćen premijernim izvođenjima djela savremenih kompozitora iz regiona.

Publika je imala priliku da čuje nove kompozicije Nine Perović iz Crne Gore, Davora Branimira Vinczea iz Hrvatske, Darije Andovske iz Sjeverne Makedonije i Marka Nikodijevića iz Srbije.

Naziv turneje "Turning Point" ("Prekretnica") simbolizira poziv na akciju za okončanje sukoba u svijetu i suzbijanje rastućih društvenih nejednakosti i kriza.

Kroz svoju muziku, No Borders Orchestra poslao je snažnu poruku da je moguće prevazići podjele i raditi na izgradnji svijeta utemeljenog na miru, razumijevanju i solidarnosti. Ovaj koncert je pružio sarajevskoj publici priliku da doživi umjetnost koja inspiriše na zajedničko djelovanje za bolju budućnost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo