7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.09.2024 / 12:05 BiH - Saopćenje

Udruženja žrtava: Tražimo hitnu reakciju na napad na ustavni poredak BiH

Udruženja žrtava: Tražimo hitnu reakciju na napad na ustavni poredak BiH
Foto: Arhiv

Nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici od strane Generalne Skupštine UN-a, u entitetu RS umjesto implementacije sadržaja Rezolucije u obrazovni sistem RS, krenuli su u implemtenciju sadržaja “svesrpske deklaracije“ koju su u Beogradu usvojili Vučić i Dodik uz podršku patrijarha.

Dodik i Vučić su u obrazovni sistem RS implementirali “izučavanje” historije devedesetih u kojima se ratni zločinci Karadžić i Mladić predstavljaju kao heroji, stoji u reakciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

"Tražimo HITNU reakciju visokog predstavnika i PIC-a jer se radi o do sada najbrutalnijem napadu na Dejtonski Mirovni Ugovor, predstavljanje Karadžića i Mladića u liku heroja u obrazovnom sistemu naše države je i njihov svojevrsni poziv na sukob, jer navedeni čin je ratnohuškački poziv i prst u oko, ne samo žrtvama, nego i svima u BiH, ali i zapadnoj civilizaciji na čelu sa SAD-om.

Podržavamo stav novog američkog izaslanika za Balkan da visoki predstavnik mora primjenjivati bonske ovlasti.

S tim u vezi, od svih probosanskih stranaka, tražimo jedinstvo i da HITNO i NEIZOSTAVNO javno kažu šta će preduzeti u pogledu najjačeg napada na ustavni poredak BiH.

Ukoliko se međunarodna zajednica i probosanske stranke ogluše na naš apel, nije daleko dan kada će “NEKO” morati proglasiti ratno stanje i pozvati sve vojno sposobne na mobilizaciju da brane ustav BiH i međunarodni poredak", stoji u saopćenju.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo