7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.09.2024 / 18:05 Ekonomija - Mostar

Čović i Plenković na potpisivanju ugovora: Projekti posebno značajni za Hrvate u BiH

U Galeriji Biskupijskog ordinarijata u Mostaru danas je održana svečanost potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu.

U cilju pružanja podrške povratku i održivom ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini, unapređenju kvalitete života, te stvaranju uvjeta za održivi rast i razvoj, Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 15. sjednici održanoj 25. srpnja 2024. godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje različitih projekata. Ukupno 6.500.000,00 eura bit će raspoređeno na 23 projekta iz područja obrazovanja i znanosti, 38 projekata iz područja kulture, 12 projekata iz područja zdravstva, 94 projekta iz područja poljoprivrede, te 32 projekta iz drugih ključnih područja.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH dr. Dragan Čović obratio se prisutnima te naglasio:

"Vlada Republike Hrvatske na mudar način prepoznaje, a istovremeno ohrabruje sve institucije Bosne i Hercegovine da gradimo put ka evropskim integracijama, jer ja sam uvjeren da je to jedina vanjska politika koju mi možemo zastupati".

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo tokom događaja te istaknuo:

"Prije svega se želim zahvaliti našim domaćinima na pripremnom radu za ovaj važan događaj na kojem je uručeno skoro 200 ugovora u različitim sektorima u brojnim gradovima, općinama i županijama. Projekti su posebno vidljivi na tri primjera koja smo, uz dodjeljivanje ugovora, vidjeli danas, a to su izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, potpora Sveučilištu u Mostaru i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Tri segmenta: kultura, obrazovanje i zdravstvo predstavljaju ključnu okosnicu kako Hrvatska podupire Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali na dobrobit svima koji žive u Bosni i Hercegovini."

"Iskoristit ću priliku da izrazim zadovoljstvo današnjom svečanom prigodom i okupljanjem ovdje u Mostaru, gdje je potpisano i uručeno 199 ugovora. Oni će svojom realizacijom doprinijeti kvaliteti života ljudi u Bosni i Hercegovini, u svim sastavnicama i područjima života. Dakle, od Posavine, Središnje Bosne, pa sve do Hercegovine vide se tragovi naše suradnje i potpore Vlade Republike Hrvatske. U tom smjeru ići ćemo i dalje", kazao je državni sekretar Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u ovim projektima, naglasivši kako oni doprinose poboljšanju kvalitete života svakog građanina Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu opredijeljenost.

Uz predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH dr. Dragana Čovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenković, državnog sekretara Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, svečanom događaju nazočili su brojni istaknuti predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, predstavnici vjerskog, društvenog i gospodarskog života, koji su se složili da su projekti podržani kroz ove programe ključni za dugoročan razvoj i poboljšanje kvalitete života svih žitelja Bosne i Hercegovine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo