7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

05.09.2024 / 19:26 SHOW - Holivudski producent

Tužioci odustali: Harvey Weinstein oslobođen optužbi za silovanje

Tužioci odustali: Harvey Weinstein oslobođen optužbi za silovanje
Foto: X
Britanski tužioci rekli su danas da su odustali od optužbi protiv bivšeg holivudskog producenta Harveyja Weinsteina zbog nepristojnog diranja žene.

"Nakon revizije dokaza u ovom slučaju CPS je odlučio obustaviti kazneni postupak protiv Harveyja Weinsteina", rekao je Frank Ferguson, čelnik Odjela za posebna kaznena djela i protuterorizam Kraljevskog tužiteljstva (CPS).

"CPS ima dužnost kontinuirano preispitivati sve slučajeve i odlučili smo da više ne postoje realni izgledi za osuđujuću presudu", dodao je.

Kada je odobrio podizanje optužnice prije dvije godine, CPS je rekao da se navodni incident dogodio u augustu 1996. u Londonu, a policija je objavila da je riječ o ženi koja je sada u 50-im godinama. Weinstein (72) je zanijekao da je imao spolne odnose bez pristanka s bilo kime.

Porota na Manhattanu proglasila ga je krivim za silovanje u februaru 2020., ali je Žalbeni sud New Yorka u aprilu poništio tu presudu, ocijenivši da suđenje nije bilo pošteno jer je sudac pogrešno dopustio svjedočenje osoba za koje Weinstein nije bio formalno optužen da ih je napao.

Sud u Los Angelesu osudio ga je 2022. za silovanje glumice u tom gradu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo