7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

06.09.2024 / 11:37 Kultura - Sedam bh. i regionalnih fotografa

Izložba 'Životi oblikovani vodom' u Centru za kulturu Mostar

U Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba „Životi oblikovani vodom“. Izložba predstavlja radove sedam renomiranih fotografa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije koji su svojim objektivima zabilježili trenutke provedene na rijekama.

Nakon Skoplja, Karlovca, Banjaluke, Groningena, Berlina i Arilja, izložba je postavljena i u Mostaru. Kroz 22 fotografije, izložba „Životi oblikovani vodom“ donosi priče o neraskidivim vezama ljudi i rijeka. Za neke, rijeke su mjesta sjećanja dok su za druge način života. Bosanskohercegovački fotografi Sead Šašivarević i Jelena Medić u svojim su fotografijama zabilježili ljude na Bunici, Vrbasu i Suturliji. Oni su svojim fotografijama, osim ljepote rijeka i trenutaka opuštanja i sreće, otkrili i kompleksnost našeg odnosa s rijekama.

Izložba je dio inicijative „Zajedno za rijeke“ kojom se želi zaštititi više od 400 km rijeka u regiji. Inicijativu je pokrenula jedna od najznačajnijih međunarodnih organizacija za zaštitu prirode The Nature Conservancy u suradnji s organizacijom Eko-svest iz Makedonije te organizacijama Centar za životnu sredinu, Novi Val i Dinarica iz Bosne i Hercegovine, Eko-tim iz Crne Gore i Ekološko udruženje Rzav iz Srbije.

Ova izložba namijenjena je svima kako bi nas osvijestila o svim vrijednostima koje rijeke imaju za nas dok u prvi plan stavlja lokalne zajednice bez kojih nema dugoročne i održive zaštite rijeka.

Izložba će u Centru za kulturu Mostar biti otvorena do 18. 9. 2024. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo