7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

06.09.2024 / 18:17 Svijet - Pogledajte

Pojavio se snimak nastao dvije godine prije napada 11. septembra, otvara se niz pitanja

Pojavio se snimak nastao dvije godine prije napada 11. septembra, otvara se niz pitanja
Foto: Arhiv

Video koji su britanski detektivi zaplijenili od osumnjičog za teroristički napad u Njujorku 11. septembra prije 23 godine otvara niz pitanja.

Dosad neobjavljen film snimio je osumnjičeni lutajući oko zgrada američke vlade u Vašingtonu dvije godine prije napada otmičara aviona.

Snimio je Bijelu kuću, Kongres, Vrhovni sud i obezbjeđenje te komentarisao na arapskom: "Kažu da su naša djeca demoni. Međutim, ovo su demoni Bijele kuće." Snimajući avion u niskom letu, govori: "Aerodrom nije daleko odavde. Avion polijeće."

Film koji traje sat vremena završava kadrom zgrade Kongresa, a kamera se zadržava na dvije limuzine. Glas kaže: "Njihovi automobili. To ste rekli u planu."

Službenici Skotland Jarda otkrili su snimak kad su uhapsili osumnjičenog, saudijskog studenta Omara Al-Bayoumija, u njegovom domu u Birminghamu deset dana nakon 11. septembra, piše Sky News.

Detektivi za borbu protiv terorizma ispitivali su ga sedam dana, a zatim ga pustili bez optužnice.

Kasnije ga je FBI identifikovao kao agenta saudijske obavještajne službe.

On to poriče, kao i bilo kakvu ulogu u napadima 11. septembra, te je američkim istražiteljima rekao da je njegov film običan turistički video.

Godinu dana poslije priznao je da se sprijateljio s dvojicom "budućih terorista", koji su se otetim avionom zaletjeli u Pentagon usmrtivši 189 ljudi.

Nije poznato jesu li Al-Bayoumijeva snimak i drugi predmeti zaplijenjeni tokom racije proslijeđeni američkim vlastima 2001. godine.

Video je prikazan u sklopu nedavnog građanskog sudskog postupka u Njujorku u kojem porodice žrtava 11. septembra tuže saudijsku vladu za učešće u napadima.

Njihovi su advokati prije tri godine od londonske policije zatražili da pretraži svoju arhivu i pošalje im sve što ima iz istrage o Al-Bayoumiju.

Osam detektiva provelo je nekoliko mjeseci prebirući po 104 kutije arhiviranih spisa.

Advokat tužioca Gavin Simpson pustio je snimak i rekao sudiji: "Mnoštvo dokaza koje je zaplijenila londonska policija omogućuje sudu, javnosti i porodicama žrtava 11. septembra da sami uvide mehanizam kojim je Saudijska Arabija pružila podršku otmičarima."

Voditeljka kampanje Sharon Premoli, koja je preživjela napad 11. septembra, pratila je nedavno saslušanje kad su pušteni dijelovi snimka i rekla: "Al-Bayoumijev izričaj bio je vrlo inkriminirajući. Koristio je riječi 'demoni' i 'plan'. To nije turistički video, on je obilježio zgrade i područja."

Premoli je pobjegla s 80. sprata tokom napada na neboder Svjetskog trgovačkog centra na Menhetnu, a danas kaže: "Divno je što je londonska policija uspjela zaplijeniti ovu informaciju, ali šteta je što smo toliko dugo morali čekati na nju. Ne znamo koliko je američka vlada imala ovaj materijal. Znamo da FBI i CIA nisu pomagali jedni drugima i da je puno toga propušteno zbog toga. Takođe je moguće da je Bušova administracija imala materijal i odlučila zaštititi Saudijce."

Na sudu je prvi put prikazana i stranica iz bilježnice sa škrabotinama i izračunima o udaljenosti aviona od tla i horizonta. Al-Bayoumijev advokat sugerisao je da je to dio domaće zadaće njegovog sina tinejdžera.

Ni bilježnica ni snimka nisu dostavljeni članovima Komisije za 11. septembar, koje je izradilo izvještaj o napadima.

Komisija je kritikovala FBI i CIA, ali je nakon razgovora s Al-Bayoumijem u Saudijskoj Arabiji zaključila da on nije bio dio zavjere.

Robbyn Swan, koautor knjige The Eleventh Day, the Full Story of 9/11, rekao je sljedeće: "Predmeti koje je londonska policija dostavila ključni su novi dokaz da su zaposlenici saudijskog režima pomagali i podržavali otmičare. Neki od mojih izvora sugerisali su da je FBI od samog početka oklijevao istražiti mogućnost umiješanosti Saudijske Arabije."

Saudijska vlada odbacila je bilo kakvu povezanost s napadima 11. septmbra, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo