7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

07.09.2024 / 14:07 Politika - Predsjednik Hrvatske

Milanović: Kažem Dodiku da olabavi malo, šta god ja pokušam popraviti, on zezne

Milanović: Kažem Dodiku da olabavi malo, šta god ja pokušam popraviti, on zezne
Foto: Arhiv
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je izjavu novinarima na zagrebačkom Evropskom trgu, gdje se održava 16. ZeGeVege festival održivog življenja.

Prokomentarisao je i potez Milorada Dodika koji je u udžbenike "ubacio" Mladića i Karadžića kao ratne heroje.

Priznao je da se redovno čuje sa predsjednikom manjeg bh. entiteta.

- Šta god ja pokušavam popraviti, on zezne. On je sagovornik za sve bosanskohercegovačke Hrvate u politici. Dodik tu previše kalkulira i igra se vatrom. Nepotrebno potpuno, rekao je.

- Ja mu svaki put kažem da se smiri. Nazovem ga, ne baš često, ali... Čujemo se, kažem mu da olabavi malo, rekao je Milanović.

Osvrnuo se na posjetu Plenkovića BiH

- Plenković je sad bio dva dana u Bosni i Hercegovini. Nešto je pričao o onim presudama Sejdić-Finci, o tome kako Hrvati ne mogu birati svog člana Predsjedništva i članicu, što im, naravno, opstruira političko Sarajevo i svi mi to jako dobro znamo. Ja o tome pričam što tiše, što glasnije, već šest godina. Plenković se konačno ohrabrio konstatirati problem i završiti da bi druge države tražile više i više prigovarale nego Hrvatska. I to je stav premijera, rekao je predsjednik Hrvatske.

- On je to rekao i sad pet godina može biti miran, dodao je.

- Odnos ekipe iz SDA i političkog Sarajeva prema Plenkoviću je isti kao prema meni. Čim je to zaustio, a skrivao se i plašio godinama, dobio je istu reakciju kao ja. S tim ljudima, nažalost, ne ide na lijep način, kazao je.

Dodaje da "ako mi ne pomognemo Hrvatima u BiH da im se vrate elementarna prava, neće niko".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo