8°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

11.09.2024 / 12:32 VIJESTI.BA PODCAST - Video intervju

Konaković: Vučić razočarenje, Rusi pustite Dodika, pitanje za Plenkovića

Konaković: Vučić razočarenje, Rusi pustite Dodika, pitanje za Plenkovića
Foto: Vijesti.ba

Portal Vijesti.ba će u narednom periodu kroz video intervjue nastojati ugostiti sve važnije aktere iz javnog života Bosne i Hercegovine.

Trudićemo se da budemo fer i poštena javna tribina, na kojoj će se čuti najrazličitija mišljenja, bez ambicije da namećemo svoje, već da kao i do sada jednostavno informišemo naše gledaoce. To ne znači da nećemo iznijeti i svoje stavove, ali ćemo dati prostor gostima da jednako kažu svoje te priliku posjetiocima i gledaocima da donesu svoj sud.

Prvi gost je ministar vanjskih poslova i predsjednik stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković.

Ruska ruka na putu bh. integracija

Šef bh. diplomatije smatra da je EU put u zastoju od junskog odlaska Milorada Dodika u Moskvu.

“Čini mi se da su dobili nalog iz Moskve da zaustave ili uspore ovaj put”, kaže Konaković i dodaje da predsjednik entiteta RS nije vladar svoje sudbine te šalje poruku Rusiji da “pusti Dodika”.

Konaković je za Vijesti.ba ispričao i šta su mu rekli strani diplomati o “ruskim marionetama” u regionu, od BiH, preko Srbije do Crne Gore, te ko su ti ljudi i kakva im je sudbina.

Razgovarali smo i o Planu rasta.

“Antidržavnički je to što su srušili, ali sad je odgovornost na Vijeću ministara da ukloni destruktivne faktore i da sami nađemo neko rješenje”, kaže Konaković.

Nazaduje li NATO put!?

Ministar Konaković je odgovorio i na reakciju američkog ambasadora, koji je kritikovao nerad na NATO putu.

"Zukan Helez ima mali prostor za manevar. Slažem se sa američkim ambasadorom. Imamo Komisiju za saradnju sa NATO-om, nažalost to više nije Komisija za članstvo u NATO jer su prethodnici pristali na takav koncept. Volio bih čuti odgovor američkog ambasadora na tvrdnje Željka Komšića", kaže Konaković.

Vučić na Miloševićevom putu

Ministar Konaković kaže da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić njegovo lično razočarenje.

“Mislio sam da može biti lider na Balkanu. Srbija nastavlja politiku Miloševića. Veličaju ratne zločine”, kaže između ostalog Konaković.

Šef bh. diplomatije tvrdi i da Vučić pokušava da ostvari uticaj u Federaciji BiH, navodi da zabrinjava naoružavanje Hrvartske i Srbije, komentariše ponašanje zapadnih susjeda i otkriva šta je poručio Plenkoviću.

Dotakli smo se i ekonomskih tema na nivou FBiH, od fiskalne reforme do rada javnih preduzeća te nivoa KS, lokalnih izbora te aktuelnih i starih afera i hapšenja, od Autocesta FBiH do FUP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo