8°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

12.09.2024 / 16:20 Regija - Foto&Video

Nestvarne snimke oluje iz Dalmacije, more baca barke

U Hrvatsku je stigla najavljena drastična promjena vremena i donijela obilnu kišu, ponegdje s grmljavinskim nevremenom te znatan pad temperature.

Dijelovi olujnog nevremena dolaze iz Italije i Slovenije i već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske i šire zadarsko područje.

Na krajnjem sjeverozapadu Istre u Bujštini je palo više od 115 litara kiše po metru kvadratnom.

Istramet navodi da su kišom najteže pogođeni Kopar i Umag, gdje su brojne saobraćajnice pod vodom, a mediji prenose da je kod Primoštena formirana velika pijavica.

U vrlo nestabilnoj jugozapadnoj struji jutros je došlo do razvoja takozvanog oborinskog vlaka na krajnjem sjeverozapadu Istre, gdje je Bujštini lokalno donio više od 115 mm kiše.

Vatrogasci su imali posla s ispumpavanjem podruma u Umagu, a na fotografijama koje stižu iz Umaga vide se posljedice nevremena. No šef istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac uvjerava da je situacija pod kontrolom.

Objavljena je i snimka divljanja mora na plaži kampa Amarin kod Rovinja. Vidi se kako more baca barke, valovi su ogromni.

Kamp Amarin kod Rovinja, žestokoooo! Video by Massimo Radetić

Posted by IstraMet on Četvrtak, 12. septembar 2024.

Za sutra meteorolozi najavljuju pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito vrijeme, a svuda povremeno kiša, u Dalmaciji i pljuskovi s grmljavinom.

 

Posted by Krzysztof Kotlewski on Srijeda, 11. septembar 2024.

Vode najvećih rijeka Drave, Mure, Dunava i Save dotiču iz uzvodnih zemalja /Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Njemačke/ te protoci koji dotiču zavise od meteoroloških uslova u tim zemljama.

Zbog nepovoljnih hidrometeoroloških uslova u Hrvatskoj idućih dana objavljena su upozorenja za potencijalno opasno /žuto/ i opasno /narandžasto/ vrijeme, i to za obilnu kišu, grmljavinsko nevrijeme i olujni vjetar, počevši s prvim satima četvrtka, objavio je Hrvatski hidrometeorološki zavod.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo