17.09.2024 / 08:13 Obrazovanje - Sarajevo

Dvadeset hiljada učenika posjetit će ekskluzivnu Bašagićevu izložbu

Dvadeset hiljada učenika posjetit će ekskluzivnu Bašagićevu izložbu
Foto: Fena
Pred predstojeću ekskluzivnu izložbu Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića (UNESCO-ova svjetska dokumentarna baština „Pamćenje svijeta“), ...

... predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod” Sanjin Kodrić susreo se s ministricom za odgoj i obrazovanja Kantona Sarajevo Naidom Hota-Muminović i Semirom Salihovićem, pomoćnikom direktorice Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja za izvannastavne i posebne programe Kantona Sarajevo.

Predmet sastanka bila je inicijativa s ciljem organiziranja posjeta učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo izložbi koju organiziraju Bošnjačka zajednica kulture „Preporod” i Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini u saradnji s Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi i Muzejom Sarajeva u povodu 90. godišnjice smrti književnog i kulturnog barda dr. Safvet-bega Bašagića i 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Bratislavi te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Preporoda.

Ministrica Hota-Muminović istakla je važnost uključivanja učenika u ovakve događaje, kao događaje koji potiču razvoj kulturne svijesti i jačaju veze između obrazovanja i kulturne baštine, te iskazala podršku organiziranju izložbe.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić naglasio je da je riječ o unikatnoj izložbi rukopisne ostavštine književnog i kulturnog prvaka i stožerne figure u kulturi i društvu Bosne i Hercegovine krajem 19. i početkom 20. stoljeća Safvet-bega Bašagića, koja je 1924. godine pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a koju je 1997. godine UNESCO upisao na listu svjetske dokumentarne baštine „Pamćenje svijeta“ („Memory of the World“). Također, istakao je da je, pored svega ostalog, cilj izložbe i skretanje pažnje bosanskohercegovačkog društva na izuzetne povijesne vrijednosti Bašagićeva književnog i kulturnog djela te društvenog djelovanja, ali i na vrijednosti bosanskohercegovačke kulturne baštine ne samo u lokalnom već i u globalnom okviru.

S obzirom na ekskluzivni značaj izložbe te s obzirom na to da je sadržaj izložbe izrazito edukativnog karaktera, s temama koje se tiču više nastavnih predmeta u osnovnim i srednjim školama, učesnici sastanka konstatirali su potrebu da izložbu na organiziran način posjete i učenici završnih razreda osnovnih škola te sva četiri razreda srednjih škola u Kantonu Sarajevo. Planirano je da tokom trajanja izložbe, od 20.  septembra do 10. oktobra tekuće godine, izložbu posjeti oko 20.000 učenika iz svih osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo kao dio izvannastavnih aktivnosti i posebnih odgojno-obrazovnih programa, a organizacijsku podršku učeničkim posjetama izložbi pružit će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Zahvaljujući susretljivosti Muzeja Sarajeva kao domaćina i partnerske institucije pri organiziranju izložbe, školske posjete izložbi bit će besplatne za učenike i nastavnike u njihovoj pratnji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo