17.09.2024 / 15:20 Ekonomija - Saopćenje

VTKBiH podržala usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za 2025.

VTKBiH podržala usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za 2025.
Foto: FENA

Vanjskotrgovinska komora BiH podržala je usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2025. koju je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ističu da ta odluka predstavlja poticajnu mjeru za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti, a posebno je značajno što je Odluka ove godine usvojena blagovremeno, jer se time omogućava privrednicima da mogu sa svojim poslovnim partnerima planirati proizvodne procese za narednu godinu.

Podsjećaju da VTKBiH, u saradnji s entitetskim komorama, svake godine objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na razmatranje.

Iz Komore navode da je za mnogobrojna preduzeća donošenje te odluke od presudnog značaja za opstanak proizvodnje. Analizu primjene Odluke obavlja svake godine MVTEO, a prilikom izrade Odluke za narednu godinu, i to za svaku tarifnu oznaku koja je obuhvaćena odlukom.

Iz analiza proističe da je postignut cilj da se omogući povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne industrije, obućarske industrije, hemijske industrije, metalske industrije, elektroindustrije i prehrambene industrije.

- Odluka je dovela do veće angažiranosti instaliranih kapaciteta i povećanja proizvodnje, spriječeno je gubljenje radnih mjesta i po pokazateljima iz nekih preduzeća, došlo je do novog zapošljavanja. Također, ova odluka je često odlučujući faktor za investitore prilikom planiranja njihovog daljnjeg poslovanja u zemljama regiona - saopćeno je iz VTKBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo