18.09.2024 / 12:15 Politika - Skandalozno

Lakrdija u režiji HDZ i NS: Hoće li FBiH dobiti revizore koji nisu revizori!?

Lakrdija u režiji HDZ i NS: Hoće li FBiH dobiti revizore koji nisu revizori!?
Foto: Vijesti.ba

U većem bh. entitetu u toku je konkurs za imenovanje glavnog revizora Federacije BIH, a cijeli postupak protiče pod budnim okom i uticajem politike.

Iako Zakon nalaže da se kroz provođenje revizija osiguraju nezavisna revizorska mišljenja, politika se odlučila da na pozicije koje bi trebale davati mišljenja postavi sebi bliske i podobne ljude. I tu već dolazi do kršenja Zakona, koji u Članu 3, stav 3 propisuje da je Ured za reviziju nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi sa bilo kojom političkom strankom.

Zakon o računovodstvu i reviziji u članu 60, također propisuje da “Reviziju finansijskih izvještaja obavljaju lica koja imaju profesionalno zvanje ovlašteni revizor, koja posjeduju važeću licencu za obavljanje revizije finansijskih izvještaja i potpisivanje revizorskog izvještaja”....

A šta se trenutno dešava u Federaciji BIiH. Jedan od prijavljenih, u žalbi je cijeli proces nazvao izrežiranom političkom blamažom i lakrdijom te ruganjem profesiji.

Naime, iz vladajuće Naše stranke u periodu formiranja parlamentarne većine i do objavljivanja konkursa u nekoliko javnih istupa jasno daju do znanja da u političkoj podjeli pozicija Ured za reviziju pripada njihovoj stranci. Uslijedilo je formiranje Komisija u kojoj su dva člana iz reda opozicije i 4 člana iz vladajuće koalicije. Predsjedavajući Komisije je Dragan Mioković iz Naše stranke.

Komisija raspisuje javni poziv objavljen u službenim novinama F BiH 3. jula 2024. godine. Na javni poziv se prijavilo oko 20 kandidata među kojima su bili doktori ekonomskih nauka, ovlašteni revizori iz ureda za reviziju, ovlašteni revizori iz komercijalnih revizorskih društava, uglavnom kadrovi sa višegodišnjim iskustvom u privatnom i javnom sektoru. Komisija je 3.9.2024. obavila intervjue i formirala listu sa najuspješnijim kandidatima.

Lista je, navodno, formirana na način da su predstavnici HDZ-a Delfa Dejanović i Tomislav Mandić prije početka sjednice informisali ostale članove da je njihov kandidat Nina Džidić djevojački Kolobarić (kćerka kuma lidera HDZ-a BiH), a Dragan Mioković da je njegov i kandidat Naše stranke Mirza Kudić. Interesantno, dva navedena kandidata su imali najslabije reference. Ipak, od Dejanović, Mandića, Miokovića i Amre Babić (NIP) dobili su maksimalan broj bodova. Tako su Kudić i Džidić su na listi zauzeli prvo i drugo mjesto, te je takva lista poslana predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari. Predsjednica Federacije će u skorijem vremenu ova imena poslati kao prijedlog Predstavničkom domu, pa će glasovima parlamentarne većine Federacija dobiti Generalnog revizora i Zamjenika generalnog revizora.

Inače, jednostavnom pretragom na bazi ovlaštenih revizora koju vodi Ministarstvo finansija FBiH, ne nalaze se imena Kudića i Džidić, te će Federacija dobiti glavne revizore koji ustvari nisu revizori i prema Zakonu o računovodstvu i reviziji ne bi mogli obavljati reviziju finansijskih izvještaja.

Također Federacija bi mogla dobiti i revizore koji su u jasnoj vezi sa političkim strankama, suprotno Zakonu o reviziji institucija FBiH. I na kraju, a ne manje važno, Federacija bi mogla dobiti revizore koji nemaju ni temeljno znanje i edukacije, a kamoli natprosječno, kako to propisuje Limska deklaracija.

Naime, Zakon propisuje i primjenu INTOSAI standarda u organizaciji i radu Ureda za reviziju. Limska deklaracija koja je dio INTOSAI okvira koji se mora primjenjivati propisuje da “Pri zapošljavanju osoblja za vrhovne revizijske institucije bit će na odgovarajući način uzeto u obzir natprosječno znanje i vještine i adekvatno profesionalno iskustvo.” Zakon o računovodstvu i reviziji u Članu 60 propisuje da “Reviziju finansijskih izvještaja obavljaju lica koja imaju profesionalno zvanje ovlašteni revizor, koja posjeduju važeću licencu za obavljanje revizije finansijskih izvještaja i potpisivanje revizorskog izvještaja....

Da stvari budu gore, u konkursu se nije uopšte tražilo posjedovanje osnovne revizorske licence ovlaštenog revizora, što je jedan od žalitelja, opisao da bi bilo kao da vozač nema vozačku dozvolu.

Hoće li se to u konačnici desiti odlučiće zastupnici u Parlamentu FBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo