18.09.2024 / 14:37 Politika - Poruka HDZ-u

Dodik: Krišto kao nenavođena raketa, to će se obiti Hrvatima o glavu

Dodik: Krišto kao nenavođena raketa, to će se obiti Hrvatima o glavu
Foto: TANJUG/FENA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto jučer je u cilju daljnjih aktivnosti i nastavka učestvovanja u procesu Plana rasta za Zapadni Balkan danas Evropsku komisiju informirala i uputila dokument o našoj trenutnoj usuglašenosti kada je u pitanju Plan rasta.

Cijelu situaciju i potez predsjedavajuće Krišto danas je komantarisao lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Ona se počela ponašati kao nenavođena raketa. Ona ne može to da uradi, na ovaj način ruši Mehanizam koordinacije. Ako nije usuglašeno to se ne dostavlja i nije Borjana Krišto niko ko to može da uradi, bez obzira na to što je ona to umislila. Ona sebi postavlja neku misionarsku ulogu, ako je usuglašeno s Mehanizmom koordinacije može, ako nije ona ruši dogovor u BIH i to ide najviše na štetu hrvatskog naroda, jer nepostojanje Mehanizma koordinacije će se obiti o glavu Hrvatima u BIH, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Krišto je jučer rekla da je informisala Evropsku komisiju o nivou usuglašenosti Reformske agende uz naglasak na sporni dio koji je uveliko već poznat i javnosti.

- Radni tim nastavlja s radom i usuglašavanjem uz svakodnevne konzultacije s Evropskom komisijom. Također, napominjem kako se ovim korakom priključujemo zemljama regije te da konačno usvajanje Lista reformi i Reformska agenda tek predstoji nakon potpisivanja Sporazuma o instrumentu i Sporazuma o zajmu, u skladu s procedurom predviđenom važećim zakonima u BiH. Bosna i Hercegovina mora nastaviti dinamiku integracijskog procesa, a onaj suštinski dio pronalaska rješenja ostaje naša odgovornost i obveza, istakla je Krišto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo