18.09.2024 / 18:10 Politika - Novi detalji

Suđenje Dodiku i Lukiću: Šta se dešavalo u sudnici?

Suđenje Dodiku i Lukiću: Šta se dešavalo u sudnici?
Foto: Vijesti.ba
Na suđenju za nepoštivanje odluka visokog predstavnika, svjedok Odbrane je izjavio da niko nema ovlaštenja da stopira proceduru objavljivanja zakona u Službenom glasniku Republike Srpske.

Svjedočeći na poziv Odbrane Miloša Lukića, bivšeg vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika, generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik Upravnog odbora Službenog glasnika Boran Bosančić je rekao da direktor Službenog glasnika nema mogućnost da bilo šta zaustavlja ili mijenja u dostavljenim zakonima ili propisima, pa čak ni da ispravlja tehničku grešku.

- Ukoliko bi to neko uradio, to bi predstavljalo napad na ustavno-pravni poredak - rekao je Bosančić.

Na pitanje branioca Miljkana Pucara da li Ured visokog predstavnika (OHR) ili visoki predstavnik mogu narediti direktoru Službenog glasnika da se neki zakon ne objavljuje, svjedok je kazao da ne može.

- Nigdje nije propisana ta dužnost visokog predstavnika - naveo je Bosančić.

Kazao je da su na posebnim sjednicama Narodne skupštine održanim 21. i 27. juna 2023. ispoštovane sve procedure propisane zakonom i Poslovnikom prilikom usvajanja zakona. Nakon toga, kako je ispričao, na e-mail predsjednika Skupštine je stigao dopis visokog predstavnika kojim se zabranjuje objavljivanje dva usvojena zakona, kao i odluka o nametanju izmjena Krivičnog zakona.

Svjedok je rekao da ni predsjednik Narodne skupštine nema ovlaštenja da stopira zakonsku proceduru i da je dužan da potpiše usvojene zakone.

Potvrdio je da je dostavio dva zakona Službenom glasniku, te naveo da o njihovom objavljivanju nije raspravljao Upravni odbor, kao što nije raspravljao o bilo kojem drugom, što i propisuje procedura.

Bosančić je govorio i o internom dokumentu Službenog glasnika, obrascu koji sadrži podatke o tome ko je obavio pregled, lekturu, prelom i slične stvari. Prema njegovim riječima, to je o interni dokument koji nije pravno obavezujući.

Lukić je optužen s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Na pitanja Dodikove Odbrane, Bosančić je potvrdio da je Narodna skupština Republike Srpske svojevremeno usvojila zaključke o štetnom djelovanju visokog predstavnika i njegovom spornom legitimitetu.

Tužiteljici Biljani Golijanin svjedok je potvrdio da je dužan da prati izmjene propisa na nivou BiH. Složio se da je direktor najodgovornija osoba za zakonitost rada Službenog glasnika.

Kazao da je interni obrazac potpisao direktor, ali da ne može reći da li se bez tog obrasca može objaviti zakon u Službenom glasniku.

Braniocu Miljkanu Pucaru je kazao da OHR ne može učestvovati u zakonodavnoj proceduri na nivou Republike Srpske ni Bosne i Hercegovine, pa čak ni po Bonskim zaključcima.

Suđenje će biti nastavljeno 25. septembra, javlja BIRN.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo