19.09.2024 / 12:53 Svijet - Izdata direktiva

Liban zabranio pejdžere i tokivokije na svim letovima

Liban zabranio pejdžere i tokivokije na svim letovima
Foto: X

Generalni direktor libanske civilne avijacije Fadi el-Hassan izdao je direktivu kojom se putnicima zabranjuje nošenje pejdžera i tokivokija u bilo kojem avionu, objavila je državna novinska agencija NNA.

Zabrana se odnosi na teret, kao i na predani i ručni prtljag koji prolazi kroz Međunarodni aerodrom Beirut Rafic Hariri, a svi takvi uređaji koji se pronađu bit će zaplijenjeni, dodaje se kao i to da novo pravilo stupa na snagu odmah i bit će na snazi ​​do daljnjeg.

Libanski ministar zdravstva Firass Abiad rekao je na konferenciji za novinare u libanskoj prijestolnici Bejrutu kako su najmanje 32 osobe ubijene, a hiljade ranjene u koordiniranim eksplozijama koje su se dogodile jedna za drugom.

U utorak je približno 4.000 pejdžera eksplodiralo za sat vremena, dok su se dan kasnije dogodile nove eksplozije ručnih uređaja, uključujući tokivoki stanice, mobilne telefone, prenosne računare, pa čak i solarne ćelije. Abiad je rekao kako je više od 300 pacijenata na intenzivnoj njezi, a 400 čeka operacije i druge tretmane.

Eksplozije u srijedu uključivale su “sve veće i veće naprave koje su uzrokovale više štete”, dodao je, te kako su posljedice rane koje uključuju “unutrašnje krvarenje, povrede abdomena i drugih dijelova tijela, uključujući krvarenja u mozgu”.

(VIjesit.ba)

Izdvajamo