19.09.2024 / 13:31 Kultura - Zenica

BNP novu umjetničku sezonu otvara studentskom predstavom 'Iz najbliže udaljenosti'

BNP novu umjetničku sezonu otvara studentskom predstavom 'Iz najbliže udaljenosti'
Foto: FENA

Premijernom izvedbom studentske diplomske predstave "Iz najbliže udaljenosti" u produkciji Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica te prema tekstu i u režiji Berine Musa (Mušanović), zeničko pozorište u ponedjeljak, 23. septembra zvanično otvara 75. umjetničku sezonu.

Bit će to i ukupno 764. premijerna izvedba na sceni BNP-a, koja je diplomska predstava glumice Iman Bubić i producentice Laure Brunner, a bit će izvedena na Maloj sceni "Žarko Mijatović" u 20 sati. U predstavi glume još i Haris Bidžan te Deni Mešić.

Direktor BNP-a Miroljub Mijatović na današnjoj pres-konferenciji napomenuo je kako je predstava nastala u okviru produkcijskog segmenta “Scena studio”, koji je BNP pokrenuo prije nekoliko godina s ciljem da daju priliku mladim pozorišnim umjetnicima.

- Da ti mladi dobiju priliku i da njihovi "prvi profesionalni koraci" budu u BNP-u. Zahvaljujem Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo na još jednoj prilici da, unutar naših protokola o saradnji, budemo partneri na ovom projektu - kazao je Mijatović, te zahvalio mentoricama Amiri Kadumović i Amri Tanović "na svemu što su učinile za svoje studentice Lauru i Iman".

Autorica teksta, dramaturginja i rediteljica Berina Musa (Mušanović), koja je studentica treće godine sarajevske akademije, istakla je kako predstava za temu ima ljubavni trougao između troje novinara, koji pokušavaju riješiti problem nastao prije 14 godina.

- Iako se radi o fikcionalnoj drami, ovo je tekst koji je nastao u saradnji sa mojom kolegicom Iman Bubić. Mi smo krenuli pisati i uređivati ovaj tekst u oktobru prošle godine i nama je nevjerovatno zadovoljstvo i čast da smo dobili mogućnost i priliku da izvedemo ovaj tekst ovdje u BNP-u. Meni je ovo bio ispit - ja sam studentica dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu pa je i to razlog što smo dobili ovu nevjerovatnu priliku - kazala je Musa, napomenuvši da je prije tri godine napustila Njemačku te preselila u Sarajevo.

Glumica Iman Bubić večeras će ovu predstavu na sceni BNP-a, kao diplomski rad, izvesti i pred komisijom profesora sarajevske akademije, što će biti i predpremijera.

- Ja mislim da je istina kompletan ključ cijelog ovog teksta, naše igre i svega onoga što je vezano za stvaranje ovog projekta. Mi smo i počeli od naših istinitih priča, naših ispovijesti - moje i Berinine biografije, na šta su se samo nadograđivale biografije drugih ljudi, koji su u ovom projektu s nama. Tekst i kompletna predstava su jako obični u svojoj neobičnosti i neobična u svojoj običnosti! Priča je o nečemu što se, sigurno, dogodilo svima ili barem većini nas. Priča je o izgubljenoj ljubavi koja počinje u djetinjstvu, nakon koje nas prosto životi raznesu na različite strane. Upravo zato, iz najbliže udaljenosti, što više pokušavamo da se spajamo, nekako život nas vuče na svoje različite strane - kazala je Bubić.

Stvaranje predstave, kazala je, bilo je na "nekom laboratorijskom nivou" - tekst, režija te svaki segment predstave, nastao je kao koautorstvo svih učesnika, što je čini posebnom i istinitom.

- Mi smo željeli da napravimo predstavu sa kojom svako može da se poistovijeti i barem da u jednom momentu svako može da kaže: Čekaj, to sam bio ja! Ja mislim da je to nešto što smo zaista i postigli - kazala je Bubić, koja je također izrazila zahvalnost BNP-u što je otvorilo vrata mladim glumcima i autorima. To, naglasila je, nije situacija u drugim pozorišnim kućama.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo