19.09.2024 / 15:23 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Srbiji od plana rasta oko milijardu i 580 miliona eura

Vučić: Srbiji od plana rasta oko milijardu i 580 miliona eura
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju u Planu rasta za zapadni Balkan planirano oko milijardu i 580 miliona eura od kojih su poklon 380 miliona eura, a milijardu i 200 miliona eura kredit pod najpovoljnijim uslovima.

Vučić je novinarima u Briselu, poslije radnog ručka koji je za lidere zapadnog Balkana organizovala predsjednik Evropske komisije Ursula von der Leyen, rekao da Srbija prvi novac očekuje u oktobru ili novembru i da je riječ o 112 miliona eura, od kojih su 32 miliona poklon, a ostalo veoma povoljan kredit.

On je naveo da je sa Von der Leyenovom razgovarao o evropskom putu Srbije i da je Srbija uspjela da od 1. januara postane dio SEPA - jedinstvene zone plaćanja u evrima, što je važno ne samo zbog plaćanja doznaka, već i zbog manjih preduzeća i kompanija.

Vučić je, povodom sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, rekao da su razgovarali o planovima nove Evropske komisije i o takozvanim zelenim koridorima za protok ljudi i robe, o čemu će se uskoro voditi razgovori sa Mađarskom.

- To bi smanjilo troškove, omogućilo veći profit i na kraju krajeva veće plate zaposlenima, a to je ono za šta se borimo, bolji životni standard naših građana - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je pozvao građane da dođu sutra na prikaz sposobnosti Vojske Srbije u Batajnici, navodeći da će moći da vide 500 dronova domaće proizvodnje, kao i da će biti prvi put prikazani helikopteri nabavljeni sa Kipra.


(Vijesit.ba / FENA)

Izdvajamo