20.09.2024 / 22:03 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Grci mogu dobiti Meteor rakete, a mi i Hrvati Mica rakete

Vučić: Grci mogu dobiti Meteor rakete, a mi i Hrvati Mica rakete
Foto: Vojska Srbije
Danas je na vojnom aerodromu u Batajnici održana vježba "Zastava 2024" i prikaz vojne opreme Vojske Srbije.

Događaju je prisustvovao i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je tom prilikom otkrio nove detalje o srpskoj nabavci francuskih borbenih aviona Dassault Rafale. Također se osvrnuo na naoružanje za hrvatske Rafale od kojih su prvi stigli u proljeće ove godine.

Na novinarsko pitanje o verziji Rafalea koju Srbija kupuje i pregovorima s kompanijom MBDA o nabavci naoružanja, Vučić je odgovorio:

"Bezveze mi je komentarisati ljubomorisanje iz okruženja. Ali vama da odgovorim precizno. Naravno da vodimo razgovore i sad tu je bilo ko može dobiti Meteor, jer Grci mogu dobiti Meteor raketu kao što znate, a mi i Hrvati možemo dobiti Mica rakete. Koje, kao što znate idu do 300 kilometara, ako se ne varam, rekao je Vučić pa tražio od Miloradovića (Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane, op.a.) da mu potvrdi tu informaciju na što je odgovorio samo "jeste".

Vučić je dodao da se razgovori nastavljaju.

"Radimo na tome, nastavljamo razgovore, svu opremu smo već kupili, do najsitnijih detalja. Od destilirane vode do odijela za pilote", rekao je.

Uz pomoć šaptača u vidu ministra Bratisava Gašića iz pozadine, Vučić je rekao i da Srbija kupuje verziju Rafalea F4.1.

"To je najnovija verzija 4.1, primljena je tek prije mjesec dana u francusku vojsku. Dakle najsavremenije i najmodernije. Najsavremeniji radarski sistemi, najdalje se vidi, zaštita najbolja... Mi smo kupovali sve najbolje, mnogo smo para dali", izavio je predsjednik Srbije.

"Kupovali smo najbolje, da znate. Uvijek je to, ako kupuješ, onda kupi da je najbolje. Kod nas je sve novo, modernizirano, obratite pažnju na naše helikoptere, svi su naoružani. Ne služi nama to za predstavu i za slikanje, već ta stvarno odvraćanje onih koji bi izvršili agresiju na našu zemlju", kazao je još pa dodao koliko je ponosan na vojsku Srbije.

Srbija je, podsjetimo, dogovorila kupovinu 12 novih Rafalea za 2.7 milijardi eura, s isporukom prvog 2028., a svih do kraja 2030. godine.

Nova informacija je da Srbija dobiva najmoderniju verziju F4.1, koja je u operativnoj službi od februara. Vučić je spomenuo i da Srbija i Hrvatska neće kupiti projektile Meteor, Grčka hoće. Ali, nije jasno otkud Vučiću informacije o hrvatskim planovima nabavke, piše Index.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo