21.09.2024 / 20:00 BiH - Ekolozi upozoravaju

Zapušten turistički biser: Jezeru Modrac neophodno čišćenje i revitalizacija

Jezero Modrac, koje gravitira na području tri grada, Tuzle, Lukavca i Živinica i ogroman je turistički i privredni potencijal.

Modrac je prije dvadesetak i više godina bio turistička atrakcija i ribarski raj. Danas je situacija sasvim drugačija. Razlog, zagađenost vode i sve veće količine nanosa koji prijete da unište biljni i životinjski svijet, kao i njegov turistički potencijal.

Ekolozi su s pravom zabrinuti i konstantno upozoravaju na to da je krajnje vrijeme da se krene u čišćenje i kako obale tako i samog jezera.

„Oko jezera je neophodno uraditi sanitarni prsten koji bi zaustavio otpadne vode da ulaze u jezero. Druga stvar je zabrana plovidbe čamcima na gorivo, a nakon toga i zabrana gradnje restorana i ostalih firmi uz obalu jezera. Jezero mora biti turistička, sportska i ekološka destinacija“, kazao je Muhamed Omerović, predsjednik Saveza ekoloških udruženja Tuzlanskog kantona.

Novi pokušaj Vlade Tuzlanskog kantona da krene u rješavanje ovog dvodecenijskog problema je formiranje koordinacionog tima, čija je zadaća u što kraćem roku izrada detaljnog plana aktivnosti.

„Aktivnosti se, prije svega, zasnivaju na određivanju projektnog zadatka za izradu idejnog rješenja za izrade sanitarno-fekalnog prstena oko akumulacije jezera Modrac, jer znamo da 12 mjesnih zajednica ispušta svoje sanitarno-fekalne otpadne vode u akumulaciju“, istakla je Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a.

U Ministarstvu kažu da novca za ove namjene ima i da je ključno izraiti projekat.

„Obezbijediti novac je zadatak kantonalnog ministarstva, koje ima i vodne naknade i sredstva koja prikuplja za ove namjene, a i tri grada - Tuzla, Živinice i Lukavac bit će u obavezi da se priključe ovoj akciji“, navela je Ajšić.

Ukupna zapremina jezera je oko 86 miliona kubnih metara, dugogodišnja nebriga kako stanovništva tako i vlasti, dovela je Modrac u situaciju kada mu je pomoć neophodna.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo