23.09.2024 / 13:25 Regija - Ivan Anušić

MORH spreman za uvođenje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, čeka se politička odluka

MORH spreman za uvođenje obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, čeka se politička odluka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Hrvatsko Ministarstvo odbrane ispunilo je sve preduslove za uvođenje obaveznog vojnog roka početkom 2025., ali da bi zaživio, potrebna je politička odluka koja će biti donesena u Hrvatskom saboru u razgovoru s premijerom i s predsjednikom države, rekao je u ponedjeljak hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić.

Instruktori su spremni, postoje tri lokacije za smještaj ročnika, a resorni ministar očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 hiljada poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina.

„Konkretno, potencijal je između 17 i 18 hiljada mladića godišnje koje napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj edukaciji. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut”, poručio je Anušić u ponedjeljak u Bjelovaru prilikom obilaska kasarne Bilogora.

Odgovarajući na novinarska pitanja, spomenuo je da bi trošak temeljne vojne edukacije trebao biti manji od pet miliona eura po naraštaju.

U kasarni Bilogora Anušić se sastao s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi se uvjerio u stvarno stanje na terenu i dodatno poboljšao uslove rada vojnika te daljnje unapređenje njihove opreme i infrastrukture, prenosi Hina.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo