28.09.2024 / 10:37 Politika - Lokalni izbori 2024.

KUIP KS: Pristižu zabilješke o nepropisnom oglašavanju u predizbornoj kampanji

KUIP KS: Pristižu zabilješke o nepropisnom oglašavanju u predizbornoj kampanji
Foto: Arhiva / Vijesti.ba
Inspektoratu komunalne inspekcije, zaštite prirode, zaštite dobara baštine i inspekcije za sport Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) sukcesivno pristižu zapisnici i službene zabilješke KJKP "Rad", kojima komunalni redari evidentiraju nepropisno oglašavanje u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2024. godine na području Kantona Sarajevo.

- Na osnovu dostavljene dokumentacije inspektori pokreću inspekcijske postupke koji u prvoj fazi podrazumijevaju donošenje rješenja za uklanjanje nepropisno postavljenih plakata sa mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu - kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić - Vranj.

Istakla da je u skladu sa prethodno usaglašenim dogovorom pomoć u radu inspekcijskim organima pružaju komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Park" i "Rad", koji vrše neposrednu kontrolu na području svih općina u KS, a ovlašteni su da zapisnikom narede uklanjanje utvrđenih nepravilnosti u određenom roku, te da istekom ostavljenog roka izvrše kontrolni pregled.

- Istovremeno napominjemo da nadzor nad postupanjem političkih subjekata vrše i nadležne općinske inspekcije, te s tim u vezi očekujemo i njihov dodatni angažman u skladu sa zakonskim nadležnostima (urbanističko-građevinske/komunalne/cestovne), a kako bi nezakonite radnje bile pravovremeno spriječene i sankcionisane - kazala je Brdarić - Vranj.

Kazne za nepropisno plakatiranje propisane su Zakonom o komunalnoj čistoći KS, a kreću se od 1.000 - 6.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u pravnom subjektu, te do 1.500 KM za fizičku osobu.

Pored toga, iz KUIP-a KS upozoravaju i da svako nepostupanje po rješenju kantonalnog inspektora podliježe izdavanju prekršajnog naloga shodno Zakonu o inspekcijama KS u iznosu od 3.000 do 15.000 KM za pravne subjekte, te od 1.000 do 3.000 KM za odgovornu osobu.

KUIP KS još jednom upućuju poziv svim političkim subjektima da dosljedno primjenjuju zakonske propise u vezi sa oglašavanjem i promocijom, te da navedene aktivnosti vrše samo na zakonom previđen način.

Iz KUIP-a podsjećaju da je, Zakonom o komunalnoj čistoći KS postavljanje plakata zabranjeno izvan mjesta određenog za tu svrhu, a zabrana se odnosi na stubove javne rasvjete, stubove kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo-stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada, itd.

- S obzirom da se broj pristiglih prijava i pokrenutih postupaka u Kantonalnoj upravi stalno mijenja, to će se konačna informacija moći ustupiti nakon kompletiranja provedenih inspekcijskih postupaka - kazala je Brdarić - Vranj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo