28.09.2024 / 13:34 Svijet - Moguć širi sukob?

Izrael u stanju pripravnosti nakon ubistva lidera Hezbollaha

Izrael u stanju pripravnosti nakon ubistva lidera Hezbollaha
Foto: Arhiva
Izraelska vojska saopćila je da je Izrael u stanju pripravnosti za širi sukob nakon što je objavio da je ubio vođu Hezbollaha Sayyeda Hassana Nasrallaha u Bejrutu, a vojska je također objavila da se nada da će njegova smrt natjerati grupu da promijeniti kurs.

"Nadamo se da će ovo promijeniti postupke Hezbollaha", rekao je potpukovnik Nadav Shoshani na brifingu za medije nakon što je vojska rekla da je ubila Nasrallaha, prenosi HINA.

No, rekao je da će ipak trebati vremena da se umanje borbene sposobnosti Hezbollaha koji podržava Iran.

"Vidjeli smo kako Hezbollah izvodi napade protiv nas godinu dana. Sigurno je pretpostaviti da će nastaviti izvoditi svoje napade protiv nas ili pokušati", rekao je.

Shoshani je rekao da nije bilo novih uputa danih izraelskim civilima u vezi s bojnom spremnošću, budući da su trenutne smjernice već stavile velik dio zemlje u stanje visoke pripravnosti.

"Hezbollah ovo eskalira godinu dana... Iran očito stoji iza ovoga, to nije nikakva tajna. Oni podržavaju Hamas, oni podržavaju Hezbollah i druge svoje saveznike. Čak su nas direktno napali u aprilu", rekao je.

"Dakle, jesmo li spremni za širu eskalaciju? Da. Nalazimo se u široj eskalaciji, ratu na više frontova, godinu dana. Naše su snage u stanju pripravnosti, naša obavještajna služba je spremna i traži ove vrste prijetnji."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo