28.09.2024 / 19:36 Svijet - Pozvao na stabilnost

Biden o smrti Nasrallaha: Mjera pravde za njegove žrtve

Biden o smrti Nasrallaha: Mjera pravde za njegove žrtve
Foto: Adam Schultz

Američki predsjednik Joe Biden opisao je smrt vođe Hezbollaha kao "mjeru pravde".

"Hassan Nasrallah i teroristička skupina koju je vodio odgovorni su za ubitva stotina Amerikanaca tokom četiri desetljeća vladavine terora. Njegova smrt u izraelskom zračnom napadu mjera je pravde za njegove brojne žrtve, uključujući hilajde Amerikanaca, Izraelaca i libanonskih civila.

Udar koji je ubio Nasrallaha dogodio se u širem kontekstu sukoba koji je započeo Hamasovim masakrom 7. oktobra 2023. Nasrallah je sljedećeg dana donio sudbonosnu odluku da se pridruži Hamasu i otvori ono što je nazvao 'sjevernim frontom' protiv Izraela.

Sjedinjene Države u potpunosti podupiru pravo Izraela da se brani od Hezbolaha, Hamasa, Huta i svih drugih terorističkih skupina koje podržava Iran. Upravo jučer sam naredio svom ministru odbrane da dodatno ojača odbrambenu poziciju američkih vojnih snaga u regiji Bliskog istoka kako bi se odvratila agresija i smanjio rizik od šireg regionalnog rata.

"U konačnici, naš je cilj deeskalirati tekuće sukobe i u Gazi i u Libanonu diplomatskim sredstvima. U Gazi smo slijedili dogovor koji je podržalo Vijeće sigurnosti UN-a za prekid vatre i oslobađanje talaca. U Libanonu smo pregovarali o sporazumu koji bi ljude vratio u njihove domove u Izraelu i južnom Libanonu. Vrijeme je da se ti dogovori sklope, da se uklone prijetnje Izraelu i da šira regija Bliskog istoka dobije veću stabilnost", poručio je Biden.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo