05.10.2024 / 20:10 BiH - Interventna sredstva

Vlada SBK izdvojila Fojnici, Kiseljaku i Kreševu po 100.000 KM

Vlada SBK izdvojila Fojnici, Kiseljaku i Kreševu po 100.000 KM
Foto: Fena
Predsjednik Vlade Kantona Središnja Bosna (KSB) Tahir Lendo obišao je danas poplavom pogođena područja u Kiseljaku te je potvrdio kako je Vlada KSB za tri poplavama pogođene općine u Srednjoj Bosni izdvojila po 100 hiljada KM interventnih sredstava.

"Po saznanju o katastrofi koja je pogodila naše tri općine Fojnicu, Kreševo i Kiseljak, Kantonalna uprava Civilne zaštite Kantona Središnja Bosna izašla je na teren te podnijela izvještaj o kakvom se obujmu štete radi. Snimili smo i izvidili stanje, Vlada je zasjedala i donijela određene mjere proglašenje stanja elementarne nepogodne za ove tri općine. Zato smo i donijeli odluku o interventnim sredstvima, svakoj od ovih općina po 100.000 maraka da imaju za „prvu pomoć“ dok se ne snimi stanje kompletne štete", kazao je Lendo.

Uputio je sućut obiteljima troje nastradalih u Fojnici, a obećao je pomoć kantonalne vlade u sanaciji svih šteta na području tri spomenute općine.

"Na području Fojnice imamo tri žrtve i obiteljima upućujem iskrenu sućut i naglašavam da će i Vlada i Uprava Civilne zaštite maksimalno založiti da pomognemo sanaciji svih šteta. Bogu hvala, u općinama Kiseljak i Kreševo nije bilo žrtva. U bujičnim odronima je uglavnom nastradala putna komunikacija i određeni objekti, sve će se to sanirati i ovo je dobra pouka što trebamo dalje raditi u smislu bolje organiziranosti svih sustava zaštite i spašavanja te onih mjera koje moramo na terenu periodično provoditi. Siguran sam da ćemo kao zajednica dobro odgovoriti ovom zadatku i da ćemo na kraju zbrinuti sve ljude koji su stradali i čiji su objekti oštećeni", zaključio je Lendo.

On je potvrdio da su ogromna oštećenja nastala na prometnici prema naselju Dusina, do kojeg se može doći pješice.

Također, potvrdio je i kako su telekomunikacije uspostavljena u dosta mjesta i da je mobilna mreža u funkciji na gotovo cjelokupnom prostoru zahvaćenom prirodnom nesrećom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo