10.10.2024 / 19:42 Magazin - Kraljevska porodica

Princeza Kate se vratila u javni život posjetom porodicama ubijenih djevojčica

Princeza Kate se vratila u javni život posjetom porodicama ubijenih djevojčica
Foto: PA

Princ i princeza od Walesa iznenadili su posjetom Southportu, sjeverozapadnoj Engleskoj, u četvrtak, gdje su se sastali s porodicama triju djevojčica koje su poginule u napadu nožem u julu.

Ova posjeta bila je prvi javni nastup Kate, poznate kao Catherine, otkako je završila hemoterapiju.

Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) i Alice da Silva Aguiar (9) ubijene su nožem dok su prisustvovale časovima plesa s temom Taylor Swift u gradu 29. jula.

Kraljevski par se privatno sastao s porodicama tri mlade djevojčice, kao i s njihovom učiteljicom plesa koja je bila prisutna tokom napada.

William i Kate, koji su ove godine imali samo nekoliko javnih nastupa, također su se sastali s osobljem hitnih službi koje je reagovalo na scenu u julu, kao i s praktičarima mentalnog zdravlja koji su podržavali "plavu svjetlost" zajednicu u mjesecima nakon toga.

„Ne mogu dovoljno naglasiti koliko su zahvalne za podršku koju ste im pružili na dan napada“, izjavila je Kate, prema informacijama britanske PA Media, tokom emotivnog sastanka. Zatim se zahvalila osoblju na prvoj liniji fronta u ime porodica.

U međuvremenu, William, nasljednik britanskog prijestolja, rekao je grupi da su „heroji“ i pozvao ih da „paze na sebe“.

„Molim vas, uzmite si vremena, ne žurite se da se vratite na posao“, dodao je.

Nakon iznenadne posjete u Southportu, William i Kate govorili su o svom „snažnom“ susretu na društvenim mrežama.

„I dalje stojimo uz sve u Southportu. Susret s zajednicom danas bio je snažan podsjetnik na važnost podržavanja jedni drugih nakon nezamislive tragedije. Ostali ćete u našim mislima i molitvama“, napisali su par u objavi na platformi X.

Princ i princeza od Walesa razgovaraju s hitnim službama u Southport Community Centre u četvrtak. Princ i princeza od Walesa razgovaraju s hitnim službama u Southport Community Centre u četvrtak. Danny Lawson/PA Wire U trenutku napada nožem, Walesi su objavili izjavu na društvenim mrežama iz svoje perspektive kao roditelji. „Ne možemo ni zamisliti kroz šta prolaze porodice, prijatelji i voljeni onih koji su poginuli i povrijeđeni u Southportu danas“, rekli su u julu, prije nego što su poslali svoju „ljubav, misli i molitve“ i zahvalnost hitnim responderima.

Par je također donirao sredstva putem svoje kraljevske fondacije za prikupljanje novca za pružanje psihološke i fizičke rehabilitacije policijskim i ambulantnim osobama uključenim u napad i kasnije nerede.

CNN saznaje da je princeza odlučila pridružiti se svom mužu u četvrtak kako bi pokazala podršku, empatiju i saosjećanje lokalnoj zajednici.

Katherine, 42, postepeno se vraća javnom životu nakon što je objavila da je završila hemoterapiju i da je oslobođena od raka u videu prošlog mjeseca. Nije otkrila o kojoj vrsti raka se radilo.

Princeza je rekla da su proteklih devet mjeseci bili izazovni, ali da „se, ipak, radujem povratku na posao i preuzimanju nekoliko javnih obaveza u narednim mjesecima kada budem mogla.“

U posljednjim sedmicama, održavala je niz sastanaka prvenstveno fokusiranih na svoj rad u ranim godinama i njen godišnji koncert božićnih pjesama.

Također je privatno posjetila Engleski nacionalni balet prije nekoliko sedmica na matinejskoj predstavi, objavivši nakon toga o „pomičućem i inspirativnom“ nastupu na društvenim mrežama.

Walesi nisu jedini članovi kraljevske porodice koji su pokazali podršku porodicama žrtava i zajednici Southport. Kralj Charles III je u avgustu posjetio područje kako bi se sastao s onima koje je napad pogodio i zahvalio radnicima hitnih službi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo