12.10.2024 / 23:25 Obrazovanje - Najveći prijatelji BiH

SAD ostaju posvećene poboljšanju pristupa obrazovanju za djecu BiH

Edukacijsko-rehabilitacijskog dnevni centar "Denis" za djecu i mlade s teškoćama u razvoju otvoren je 9. oktobra u Sarajevu.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su tim povodom istakli da su završetak radova obilježili sa ponosom.

"Ovaj značajan projekt, vrijedan skoro pola miliona KM, finansiran je zahvaljujući Evropskoj komandi Oružanih snaga SAD (U.S. European Command (EUCOM) i Vladi SAD, uz podršku naših partnera u Vladi Kantona Sarajevo (Vlada Kantona Sarajevo), Općini Novo Sarajevo i Udruženju porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju Servis centar DAJTE NAM ŠANSU", poručili su iz Ambasade.

"Ovaj centar sada nudi bolje uslove za učenje i podršku djeci s posebnim potrebama, a Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene nastavku našeg rada na poboljšanju pristupa obrazovnim mogućnostima za djecu u svakom dijelu BiH", saopćili su.

Centar se nalazi na mjestu nekadašnjeg vrtića "Ciciban" na Grbavici koji je bio devastiran, a koji je u prethodnom periodu obnovljen.

Javna ustanova "Djeca Sarajeva" ustupila je objekt Udruženju "Dajte nam šansu" na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će od danas na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka.

Članovi porodica, uz pomoć ovakvog centra konačno će moći obavljati redovne životne aktivnosti i biti korisni za svoju porodicu i društvo u cjelini.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo